UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 24. októbra 2014

Orechová kocka


Ak máte radi orechové koláče, určite si skúste upiecť tento jemný, mäkkulinky zákusok, ktorý nám veľmi chutil a preto Vám ho odporúčam všetkými desiatimi.


cesto: 


5 vajcia

220 g cukru

150 g najemno nasekaných alebo pomletých orechov

250 g polohrubej múky

1 dcl vody

o,7 dcl oleja (70 ml)

1 prášok do pečiva

Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. 
Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. Do toho si primiešame orechy, premiešame, pridáme múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. 
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 36 x 26 cm. 
---------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. Po vyšľahaní pridáme orechy a múku s práškom do pečiva.





smotanová plnka:


600 ml mlieka

2 zlaté klasy alebo 2 vanilkové pudingy

5 lyžice kryštálového cukru


200 g Hery alebo masla 


2 balenia kakaových sušienok Indian

džem

1  malé smotanové salko v tube 75 g -  Condé, kupujem v Kauflande




Do mlieka dáme cukor a puding, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme. 


Nakoniec pridáme salko (tiež izbovej teploty) a ešte došľaháme.




čokoládová šľahačka:



 250 ml 33 % smotany

1 čokoládovú tyčinku ľadové gaštany

1 stužovač do šľahačky   


Smotanu vylejeme do hrnčeka, pridáme polámanú čokoládu, za občasného miešania aby sa nám čokoláda dôkladne rozpustila, privedieme k varu a ďalej už nevaríme. Takto pripravenú čokoládovú šľahačku dáme vychladiť minimálne na 12 hodín.
Po vychladení šľahačku vyšľaháme bežným spôsobom, pred koncom šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.




postup:


1.
Vychladnuté upečené cesto si prekrojíme na polovicu. 
Natrieme polovicou plnky a na plnku ukladáme keksy, ktoré si postupne zo spodnej časti natrierame džemom.




2.
Na takto pripravené keksy si natrieme druhú polovicu plnky a prikryjeme druhým plátom cesta.

3.
Na posypanie koláča budeme ešte potrebovať 50 g mletých orechov.
Vrch koláča potrieme vyšľahanou čokoládovou šľahačkou a posypeme mletými orechami.




6 komentárov:

  1. Ďakujeme za super receptík na orechovú mňamku. Je to výborný zákusok ako aj všetky ostatné od Vás. Tešíme sa na ďalšie Vaše inšpirácie. Zdenka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne za krásny komentár, som veľmi rada že sa Vám zákusok vydaril a chutnal Vám.

      Odstrániť
  2. Ďaľší z vašich perfektných receptov...najbližšia príležitosť v novembri a vyskúšam...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Fantasticky,teraz odskúšaný zákusok,korpusy som piekla 2 ks každy zo 4 vajec a keksíky som potierala zo spodu a zlepovala po 2. Odporúčam

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.