Ak máte radi orechové koláče, určite si skúste upiecť tento jemný, mäkkulinky zákusok, ktorý nám veľmi chutil a preto Vám ho odporúčam všetkými desiatimi.
cesto:
5 vajcia
220 g cukru
150 g najemno nasekaných alebo pomletých orechov
250 g polohrubej múky
1 dcl vody
o,7 dcl oleja (70 ml)
1 prášok do pečiva
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom.
Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. Do toho si primiešame orechy, premiešame, pridáme múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 36 x 26 cm.
---------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. Po vyšľahaní pridáme orechy a múku s práškom do pečiva.
600 ml mlieka
2 zlaté klasy alebo 2 vanilkové pudingy
5 lyžice kryštálového cukru
200 g Hery alebo masla
2 balenia kakaových sušienok Indian
džem
1 malé smotanové salko v tube 75 g - Condé, kupujem v Kauflande
Do mlieka dáme cukor a puding, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.
Nakoniec pridáme salko (tiež izbovej teploty) a ešte došľaháme.
Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. Do toho si primiešame orechy, premiešame, pridáme múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 36 x 26 cm.
---------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. Po vyšľahaní pridáme orechy a múku s práškom do pečiva.
smotanová plnka:
600 ml mlieka
2 zlaté klasy alebo 2 vanilkové pudingy
5 lyžice kryštálového cukru
200 g Hery alebo masla
2 balenia kakaových sušienok Indian
džem
1 malé smotanové salko v tube 75 g - Condé, kupujem v Kauflande
Do mlieka dáme cukor a puding, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.
Nakoniec pridáme salko (tiež izbovej teploty) a ešte došľaháme.
čokoládová šľahačka:
250 ml 33 % smotany
1 čokoládovú tyčinku ľadové gaštany
1 stužovač do šľahačky
Smotanu vylejeme do hrnčeka, pridáme polámanú čokoládu, za občasného miešania aby sa nám čokoláda dôkladne rozpustila, privedieme k varu a ďalej už nevaríme. Takto pripravenú čokoládovú šľahačku dáme vychladiť minimálne na 12 hodín.
Po vychladení šľahačku vyšľaháme bežným spôsobom, pred koncom šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.
postup:
1.
Vychladnuté upečené cesto si prekrojíme na polovicu.
Vychladnuté upečené cesto si prekrojíme na polovicu.
Natrieme polovicou plnky a na plnku ukladáme keksy, ktoré si postupne zo spodnej časti natrierame džemom.
Na takto pripravené keksy si natrieme druhú polovicu plnky a prikryjeme druhým plátom cesta.
Vrch koláča potrieme vyšľahanou čokoládovou šľahačkou a posypeme mletými orechami.
Ďakujeme za super receptík na orechovú mňamku. Je to výborný zákusok ako aj všetky ostatné od Vás. Tešíme sa na ďalšie Vaše inšpirácie. Zdenka
OdpovedaťOdstrániťĎakujem veľmi pekne za krásny komentár, som veľmi rada že sa Vám zákusok vydaril a chutnal Vám.
OdstrániťĎaľší z vašich perfektných receptov...najbližšia príležitosť v novembri a vyskúšam...:)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Evka <3
OdstrániťFantasticky,teraz odskúšaný zákusok,korpusy som piekla 2 ks každy zo 4 vajec a keksíky som potierala zo spodu a zlepovala po 2. Odporúčam
OdpovedaťOdstrániťĎakujem, som rada že sa vydaril a chuťil <3
Odstrániť