piatok, 10. októbra 2014

Orechová kysnutá bábovka




Veľmi jemná bábovka, ktorá je aj na druhý deň mäkulinká, samozrejme ak  sa nezje :) .
Plniť môžeme hocijakou plnkou podľa chuti a keď nechceme aby s toho bola bábovka, položíme stočené cesto na plech a upečieme závin.



cesto:


200 g polohrubej múky

20 g droždia alebo pol balíčka 7 g sušeného droždia, čiže použijeme 3,5 g (ja používam sušené)
125 ml vlažného mlieka
1 vajce
štipku soli
2 lyžice cukru
25 g roztopeného masla


Najprv si pripravíme kvások tak, že mlieko trocha zohrejeme aby bolo vlažné (pozor, ak mlieko zohrejete príliš a bude teplé tak zničíte kvasinky a cesto vám nevykysne), potom do neho pridáme droždie a kryštálový cukor. 
Premiešame a dáme kysnúť.

Do väčšej misy dáme múku, vajíčko, maslo, vykysnutý kvások a zarobíme cesto.

Cesto dobre vymiešame.

Cesto trocha pomúčime, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 50 minút.


orechová plnka:

200 g mletých orechov
5 lyžíc práškového cukru
3 lyžice oleja 
50 g masla

Orechy zmiešame s cukrom.

Cesto si rozváľame, pomastíme olejom a rovnomerne nasypeme na to pripravené orechy.


Roztopíme si maslo a pokvapkáme ním orechy.


Takto pripravené cesto zvinieme a dáme do vymastenéj a múkou posypanéj bábovkovej  formy.




Pečieme pri teplote 175°C asi 35-40 minút.

Budeme ešte potrebovať 1 lyžicu masla, ktoré si roztopíme a hneď po upečení ním potrieme povrch bábovky.




Bábovku vyklopíme a pocukrujeme práškovým cukrom.


4 komentáre:

  1. Je to úžasna babovečka...keď som ju uzrela až srdce mi podskočilo....milujeme orechy aj bábovku...tak túto si určite urobím.....skvelé ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem za pekný komentár, bola naozaj skvelá, nech sa Vám bábovka vydarí :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.