Veľmi jemná bábovka, ktorá je aj na druhý deň mäkulinká, samozrejme ak sa nezje :) .
Plniť môžeme hocijakou plnkou podľa chuti a keď nechceme aby s toho bola bábovka, položíme stočené cesto na plech a upečieme závin.
cesto:
200 g polohrubej múky
20 g droždia alebo pol balíčka 7 g sušeného droždia, čiže použijeme 3,5 g (ja používam sušené)
125 ml vlažného mlieka
1 vajce
štipku soli
2 lyžice cukru
25 g roztopeného masla
Najprv si pripravíme kvások tak, že mlieko trocha zohrejeme aby bolo vlažné (pozor, ak mlieko zohrejete príliš a bude teplé tak zničíte kvasinky a cesto vám nevykysne), potom do neho pridáme droždie a kryštálový cukor.
Premiešame a dáme kysnúť.
Do väčšej misy dáme múku, vajíčko, maslo, vykysnutý kvások a zarobíme cesto.
Cesto dobre vymiešame.
Cesto trocha pomúčime, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 50 minút.
orechová plnka:
200 g mletých orechov
5 lyžíc práškového cukru
3 lyžice oleja
50 g masla
Orechy zmiešame s cukrom.
Cesto si rozváľame, pomastíme olejom a rovnomerne nasypeme na to pripravené orechy.
Roztopíme si maslo a pokvapkáme ním orechy.
Takto pripravené cesto zvinieme a dáme do vymastenéj a múkou posypanéj bábovkovej formy.
Pečieme pri teplote 175°C asi 35-40 minút.
Budeme ešte potrebovať 1 lyžicu masla, ktoré si roztopíme a hneď po upečení ním potrieme povrch bábovky.
Bábovku vyklopíme a pocukrujeme práškovým cukrom.
Je to úžasna babovečka...keď som ju uzrela až srdce mi podskočilo....milujeme orechy aj bábovku...tak túto si určite urobím.....skvelé ♥
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za pekný komentár, bola naozaj skvelá, nech sa Vám bábovka vydarí :)
OdpovedaťOdstrániťzkusím s mákem
OdpovedaťOdstrániťvynikajuca..
OdpovedaťOdstrániťvýborná a zkuste s nutelou je taky výborná
OdpovedaťOdstrániť