cesto:
300 g polohrubéj múky
500 ml vody
100 g masla alebo hery
8 vajcia
štipka soli
postup:
1.
V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu s maslom a do vriacej prisypeme preosiatú múku, ktorú varechou miešame (restujeme) aspoň 4 minúty, pokiaľ sa nevytvorí cesto, ktoré sa oddeľuje od hrnca a varešky.
2.
Cesto preložíme do druhej misy a po miernom vychladnutí pridávame postupne po jednom vajci, hákmi mixéra alebo ručne metličkou ich vpracovávame do hmoty. Nakoniec môžme metličkami na šľahanie mierne došľahať.
3.
Vzniknuté cesto dáme do cukrárského vrecka a hrubšou špičkou na venčeky striekame venčeky na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie (ja som použila teflónovú podložku, ale lepší je papier na pečenie).
4.
Ja striekam cesto 2 x na seba, ale stačí iba raz, budete ich mať potom viac. Taktiež veľkosť kolieska záleží len na vás, aké vám vyhovujú.
5.
Pečieme v predhriatej rúre na 200 °C asi tak 20 - 25 minút ( podľa toho ako vám pečie rúra ), pričom rúru nesmieme počas pečenia otvoriť. Keď sa venčeky nafúknu a začnú pekne zafarbovať, teplotu znížime o 40 °C a rúru troška pootvoríme asi na 1 centimeter. Takto dopekáme- sušíme ďalších cca 10 minút, podľa potreby, čiže po pár minútach spravíme skúšku, jeden venček vyberieme a prekrojíme ho nožíkom.
6.
Po upečení a vychladnutí venčeky prekrojíme na polovicu a naplníme krémom.
plnka:
600 ml mlieka
2 zlaté klasy alebo 2 vanilkové pudingy
200g kryštálového cukru
250 g hery alebo masla
1 lyžička vanilkovéj esencie (nemusí byť)
7.
Do mlieka dáme cukor a pudingový prášok, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
8.
Keď nám puding vychladne primiešame do neho heru alebo maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.