UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

sobota 17. januára 2015

Venčeky


Venčeky, ktoré sa vždy vydaria a ktoré sú u nás veľmi obľúbené.




cesto:



300 g polohrubéj múky


500 ml vody

100 g masla alebo hery


8 vajcia


štipka soli





postup:




1. 
V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu s maslom a do vriacej prisypeme preosiatú múku, ktorú varechou miešame (restujeme) aspoň 4 minúty, pokiaľ sa nevytvorí cesto, ktoré sa oddeľuje od hrnca a varešky.




2. 
Cesto preložíme do druhej misy a po miernom vychladnutí pridávame postupne po jednom vajci, hákmi mixéra alebo ručne metličkou ich vpracovávame do hmoty. Nakoniec môžme metličkami na šľahanie mierne došľahať.




3. 
Vzniknuté cesto dáme do cukrárského vrecka a hrubšou špičkou na venčeky striekame venčeky na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie (ja som použila teflónovú podložku, ale lepší je papier na pečenie).

4.
Ja striekam cesto 2 x na seba, ale stačí iba raz, budete ich mať potom viac. Taktiež veľkosť kolieska záleží len na vás, aké vám vyhovujú.




5. 
Pečieme v predhriatej rúre na 200 °C asi tak 20 - 25 minút ( podľa toho ako vám pečie rúra ), pričom rúru nesmieme počas pečenia otvoriť. Keď sa venčeky nafúknu a začnú pekne zafarbovať, teplotu znížime o 40 °C a rúru troška pootvoríme asi na 1 centimeter. Takto dopekáme- sušíme ďalších cca 10 minút, podľa potreby, čiže po pár minútach spravíme skúšku, jeden venček vyberieme a prekrojíme ho nožíkom.

6.
Po upečení a vychladnutí venčeky prekrojíme na polovicu a naplníme krémom.


plnka:



600 ml mlieka

2 zlaté klasy alebo 2 vanilkové pudingy


200g kryštálového cukru

250 g hery alebo masla


1 lyžička vanilkovéj esencie (nemusí byť)



7.
Do mlieka dáme cukor a pudingový prášok, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

8. 

Keď nám puding vychladne primiešame do neho heru alebo maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.