piatok, 16. januára 2015

Čokoládovo-kokosová torta



Úžasne jemná torta, ktorá nikdy neoschne, vždy ostane mäkká a vláčna, vďaka jemnému krému a skvelému sacher korpusu, ktorého recept mám od známej cukrárky Jozefíny Zaukolcovéj.



cesto:

7 bielka
210 g kryštálového cukru
4 žĺtky
80 g oleja ( 110 ml )
70 g hladkej múky
40 g hrubej múky
50 g kakaa


Bielka s cukrom vyšľaháme na veľmi tuhý sneh.

Žĺtky vymiešame s olejom.

Do vyšľahaných bielkov, pridáme vymiešané žĺtky a jemne ale dôkladne premiešame.

Do toho po častiach pridáme preosiatú múku, ktorú sme si zmiešali s kakaom.

Pečieme pri teplote 180-190°C asi 30-35 minút.

Prášok do pečiva do tohto cesta neide.

Po upečení a vychladnutí korpus prerežeme na 2 x.

Veľkosť  formy priemer 26 cm.



plnka:


600 ml mlieka

2 zlaté klasy alebo 2 vanilkové pudingy

5 lyžice kryštálového cukru

250 g Hery alebo masla

1 lyžička vanilkovéj esencie (nemusí byť)

1  malé smotanové salko v tube 75 g -  Condé, kupujem v Kauflande - (nedávala so celé, len asi tak 3/4 tuby)

4 lyžice strúhaného kokosu




1. Do mlieka dáme cukor a puding, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

2. Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme. 

3. Nakoniec pridáme salko (tiež izbovej teploty) a ešte došľaháme.


4. Plnku si rozdelíme na polovicu, jednu dáme bokom budeme s ňou zdobiť tortu a do druhej si pridáme 4 lyžice kokosu a poriadne premiešame.

5. Kokosovou polovicou plnky naplníme tortu.

6. Druhou polovicou plnky potrieme povrch torty, posypeme kokosom a dozdobíme.

7. Povrch torty ešte posypeme čokoládovými hoblinkami






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.