piatok, 23. januára 2015

Hnetený koláč s tvarohom a makom



Úžasne jemný, mäkkulinky a veľmi vláčny koláč. Piekla som ho prvýkrát, čiže nevedela som čo z môjho nápadu vznikne, aj keď plnky som mala vyskúšané z iných zákuskov. No nakoniec z toho vznikla táto dobrota, ktorá nám aj návšteve veľmi chutila. Som si 100 % istá, že čoskoro ho budem piecť znova.



cesto:



1/2 kg polohrubej múky


200 g práškový cukor

1 Heru alebo maslo (250g)

2 vajcia

1 prášok do pečiva

vanilková esencia alebo 1 vanilkový cukor



Z uvedených surovín spracujeme cesto. 


Cesto si rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu si dáme na vymastený a múkou posypaný plech a druhú polovicu 
cesta dáme do mrazničky aspoň na pol hodinu, aby sa nám dobré strúhalo na tvarohovo-makovú plnku.

Rukou rovnomerne roztlačíme 1. polovicu cesta na celý plech až po okraje, ktoré mierne zvýšime. Na cesto natrieme silnejšiu vrstvu domáceho (malinového) džemu  a na to ukladáme striedavo tvarohovú a makovú plnku.





tvarohová plnka:


400 g hrudkového tvarohu

250 g mäkkého tvarohu (vo vaničke)

3 lyžice práškového cukru - poriadne premiešať



maková plnka:


1 a 1/4 dcl mlieka ( 125 ml )

100 g práškového cukru

8 g masla ( asi tak 1 kopcovitá čajová lyžička)

1 vanilkový cukor alebo trocha vanilkovéj esencie = všetky tieto ingrediencie dáme spolu variť a keď nám to začne vrieť prisypeme do toho

180 g mletého maku - premiešame a odstavíme. Necháme mierne vychladnúť.




Na navrstvenú plnku nastrúhame stuhnutú druhú polovicu cesta, ktorú sme mali v mrazničke.


Rozmer plechu 37 x 27 cm.
Pečieme pri teplote 180°C asi 35 minút.

Po upečení a vychladnutí koláč posypeme práškovým cukrom.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.