štvrtok, 8. januára 2015

Tvarohový zákusok s margotkou



Veľmi jemný a chutný zákusok s nadýchanou tvarohovo-smotanovou plnkou. Jednoduchý a nenáročný na prípravu, bez obsahu masla. 



cesto:



5 vajcia

250 g kryštálového cukru

1 dcl vlažnej vody

0,7 dcl oleja ( trocha viac ako pol deci )

270 g polohrubej múky

30 g kakaa

1  prášok do pečiva



Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. Do toho si primiešame preosiate kakao a múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 36 x 26 cm. 
---------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. Po vyšľahaní pridáme preosiate kakao a múku s práškom do pečiva.






tvarohová plnka:




250 g mäkký polotučný tvaroh

250 g mascarpone - 82%

3 lyžice práškového cukru


V mise si vymiešame (vyšľaháme) mascarpone s práškovým cukrom a po 

častiach do toho vmiešame tvaroh.

Takto pripravenú plnku natrieme na upečený a vychladený korpus.


Na tvarohovú plnku natrieme alebo nastriekame cukrárskym vreckom a špičkou na zdobenie šľahačkovú plnku. Pôsobí to krajšie a aj zákusok je vyšší, na vrch šľahačkovéj plnky nastrúhame 1 tyčinku margot (100 g).







šľahačková plnka:





2 x 250 ml  33% smotany 

2 kopcovité lyžice práškového cukru

2 stužovače do šľahačky

Smotany šľahám každú zvlášť, potom ich spojím a natriem na koláč.

Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.