Krehunké čokoádovo-orechové tradičné koláčiky, ktoré vždy pečiem na vianoce alebo na nejakú sviatočnú príležitosť. Tento recept je starý, ale výborný a rožky sa vždy vydaria. Aj keď rožky pred pečením vyzerajú nízke, spľasnuté, počas pečenia krásne narastú, v strede sú krásne nafúknuté a úžasne krehké, ja ich zbožňujem.
cesto:
2 vaječné bielky
150 g kryštálového cukru
80 g mleté orechy
1 PL hrubej múky
Bielky šľaháme pol minúty, po pol minúte pridáme kryštálový cukor a šľaháme 1 a pol minúty, hneď dáme misu nad paru a nad parou šľaháme do zhustnutia, kým sa cukor nerozpustí (ručným elektrickým šľahačom, cca 15-20 minút).
Odstavíme z pary.
Mleté orechy zmiešame s múkou. Pridáme ich k vyšľahaným bielkam a zľahka ale dôkladne premiešame.
Hmotu dáme do cukrárského vrecka, špičku som použila hrubšiu na venčeky.
Plechy si vystelieme papierom na pečenie a striekame rohlíčky.
Vložíme do vyhriatej rúry na 120 °C a pečieme pomaly asi 25 minút.
Bielky šľaháme pol minúty, po pol minúte pridáme kryštálový cukor a šľaháme 1 a pol minúty, hneď dáme misu nad paru a nad parou šľaháme do zhustnutia, kým sa cukor nerozpustí (ručným elektrickým šľahačom, cca 15-20 minút).
Odstavíme z pary.
Mleté orechy zmiešame s múkou. Pridáme ich k vyšľahaným bielkam a zľahka ale dôkladne premiešame.
Hmotu dáme do cukrárského vrecka, špičku som použila hrubšiu na venčeky.
Plechy si vystelieme papierom na pečenie a striekame rohlíčky.
Vložíme do vyhriatej rúry na 120 °C a pečieme pomaly asi 25 minút.
plnka:
2 žĺtky
1 vajce
5 PL kryštálového cukru
2 PL kakaa
200 g Hery alebo masla
trocha vanilkovéj esencie alebo 1 vanilkový cukor
Do misy si dáme vajce, žĺtky, cukor, kakao, vanilkovú esenciu a poriadne premiešame asi 1 minútu, hneď dáme misu nad paru a šľaháme do zhustnutia
Necháme vychladnúť, znova premiešame a pridáme Heru alebo maslo, ktorá by mala mať izbovú teplotu, poriadne vyšľaháme.
Hotovým krémom, nastriekame na rožky vlnky, použila som menšiu špičku, klasickú na zdobenie.
Takto pripravené rožky dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny a potom máčame v čokoládovej poleve.
Recept je na 35 kúskov. (2 plechy)
Do misy si dáme vajce, žĺtky, cukor, kakao, vanilkovú esenciu a poriadne premiešame asi 1 minútu, hneď dáme misu nad paru a šľaháme do zhustnutia
Necháme vychladnúť, znova premiešame a pridáme Heru alebo maslo, ktorá by mala mať izbovú teplotu, poriadne vyšľaháme.
Hotovým krémom, nastriekame na rožky vlnky, použila som menšiu špičku, klasickú na zdobenie.
Takto pripravené rožky dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny a potom máčame v čokoládovej poleve.
Recept je na 35 kúskov. (2 plechy)
čokoládová poleva:
100 g čokolády na varenie alebo horkej čokolády
25 g cery
1 kávovú lyžičku oleja
Čokoládovú polevu si pripravíme rozpustením čokolády, tuku a oleja nad parou.
25 g cery
1 kávovú lyžičku oleja
Čokoládovú polevu si pripravíme rozpustením čokolády, tuku a oleja nad parou.
Svokra robila trochu inak, ale nenaučila ma, tak skúsim takéto:-)
OdpovedaťOdstrániťTieto parížske rožky sú výborné. Ja ich už pečiem viac ako 40 rokov a vždy chutia všetkým.
OdpovedaťOdstrániť