UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

sobota 10. januára 2015

Parížske rožky



Krehunké čokoádovo-orechové tradičné koláčiky, ktoré vždy pečiem na vianoce alebo na nejakú sviatočnú príležitosť. Tento recept je starý, ale výborný a rožky sa vždy vydaria. Aj keď rožky pred pečením vyzerajú nízke, spľasnuté, počas pečenia krásne narastú, v strede sú krásne nafúknuté a úžasne krehké, ja ich zbožňujem.


cesto:


2 vaječné bielky

150 g kryštálového cukru

80 g mleté orechy

1 PL hrubej múky


Bielky šľaháme pol minúty, po pol minúte pridáme kryštálový cukor a šľaháme 1 a pol minúty, hneď dáme misu nad paru a nad parou šľaháme do zhustnutia, kým sa cukor nerozpustí (ručným elektrickým šľahačom, cca 15-20 minút).



Odstavíme z pary.
Mleté orechy zmiešame s múkou. Pridáme ich k vyšľahaným bielkam zľahka ale dôkladne premiešame.


Hmotu dáme do cukrárského vrecka, špičku som použila hrubšiu na venčeky.
Plechy si vystelieme papierom na pečenie a striekame rohlíčky. 


Vložíme do vyhriatej rúry na 120 °C a pečieme pomaly asi 25 minút.




plnka:



2 žĺtky

1 vajce

5 PL kryštálového cukru

2 PL kakaa

200 g Hery alebo masla

trocha vanilkovéj esencie alebo 1 vanilkový cukor


Do misy si dáme vajce, žĺtky, cukor, kakao, vanilkovú esenciu a poriadne premiešame asi 1 minútu, hneď dáme misu nad paru a šľaháme do zhustnutia


Necháme vychladnúť, znova premiešame a pridáme Heru alebo maslo, ktorá by mala mať izbovú teplotu, poriadne vyšľaháme.

Hotovým krémom, nastriekame na rožky vlnky, použila som menšiu špičku, klasickú na zdobenie.



Takto pripravené rožky dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny a potom máčame v čokoládovej poleve.

Recept je na 35 kúskov. (2 plechy)



čokoládová poleva:



100 g čokolády na varenie alebo horkej čokolády

25 g cery

1 kávovú lyžičku oleja

Čokoládovú polevu si pripravíme rozpustením čokolády, tuku a oleja nad parou.




2 komentáre:

  1. Svokra robila trochu inak, ale nenaučila ma, tak skúsim takéto:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Božena Šalamonová24. júna 2015 o 6:53

    Tieto parížske rožky sú výborné. Ja ich už pečiem viac ako 40 rokov a vždy chutia všetkým.






    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.