piatok, 3. júla 2015

Krémeš


Krémeš podľa tohoto receptu pečiem už roky, je úžasný a vždy sa vydarí. Cesto si pripravujem falošné domáce, ktoré je veľmi jednoduché a oveľa lepšie ako kupované.


cesto: 




300 g hladká múka

250 g margarín (smetol, hera...)

200 ml kyslá smotana

veľkosť plechu - 33 x 31 cm


1.
Do misy si dáme múku, zmäknutú Heru, kyslú smotanu a vypracujeme cesto. Netreba sa s tým veľmi baviť, stačí aby sa nám to všetko pekne spolu zmiešalo, trvá to môžno tak 5 minút.
Vypracované cesto v mise prikryjeme mastným papierom, odložíme na chladné miesto na pár hodín, najlepšie cez noc.

2.
Odležané cesto si rozdelíme na polovicu a každú rozvaľkáme na obrátenom pomastenom a mierne múkou posypanom plechu. Rozvaľkané cesto popicháme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej rúry. 
Pečieme pri teplote 190°C do ružova. Cesto musí byť poriadne prepečené, aby bolo chrumkavé. Hneď po upečení cesto podrežeme niťou, aby sa nám oddelilo od plechu.

plnka:


750 ml mlieka

150 g kryštálového cukru

2 vanilkové pudingy-prášok alebo 2 zlaté klasy

2 lyžice hladkej múky

3 žĺtky

3 bielky

200 g masla alebo margarínu

1. 

Do mlieka si dáme cukor, vanilkové pudingy, hladkú múku, 3 žĺtky a poriadne premiešame. Dáme variť a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Odstavíme a hneď si vyšľaháme sneh z 3 bielkov a štipky soli. Hneď ešte do horúceho pudingu vmiešame vyšľahaný sneh, 
poriadne ale zľahka premiešame.

Necháme vychladnúť a stuhnúť.

2.
Keď nám puding vychladne na izbovú teplotu, tak do neho zašľaháme maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu. Poriadne vyšľaháme a takto pripravenú plnku natrieme na vychladnutý upečený plát cesta.

3.
Dáme vychladiť a na vychladený natrieme šľahačkovú plnku.




šľahačková plnka:



2 x 250 ml  33% smotany 


2 kopcovité lyžice práškového cukru

2 stužovače do šľahačky

Smotany šľahám každú zvlášť, potom ich spojím a natriem na koláč.

Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.

4.
Druhý upečený plát cesta si pokrájame na obdlžničky alebo štvorčeky, veľkosťou aké chceme mať rezy a poukladáme ich jeden vedľa druhého na natretú šľahačkovú plnku. Treba si to takto vopred pokrájať, aby sa nám to potom lepšie krájalo. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.



14 komentárov:

  1. krémeš vyzerá úžasne, ja robím iný tiež dobrý, ale tento váš určite vyskúšam...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To cesto sa mi veľmi páči ,, odkúšam ,,,

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mozem dat do cesta miesto Hery maslo?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. maslo je lepšie,,,

      Odstrániť
    2. Nemám vyskúšané, no ja by som neriskovala.

      Odstrániť
  4. Vyzerá báječne! Musím ho niekedy skúsiť, taký domáci som nejedla už dobre dlho, mňam. Prosím, na akú hrúbku treba rozvaľkať cesto, resp. na akej veľkosti plechu ste vaľkali? Vďaka

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vyzerá fantasticky. Určite aj tak chutí. Už viem, čo upečiem najbližšie... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Vynikajúci recept na toto by som sa dala. Poprosila by som, môžem si receptík uložiť aby som ho nemusela hľadať?

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Neskúšali ste toto cesto aj zamraziť?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. robila som ho teraz na sviatky a je fakt vynikajuci.......... oplati sa aj cesto spravit je zachvilu spravene....

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.