UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 20. novembra 2015

Perníkový tvaroháč so slivkovým lekvárom



Jemný, veľmi krehký a vláčny koláč, ktorý sa rozplýva na jazyku. Trojkombináciou chuti perníkového korenia, tvarohu a slivkového lekváru budete očarení, jednoducho sa jej nedá odolať.



cesto:



470 g polohrubej múky


30 g kakaa

200 g práškový cukor

1 heru alebo maslo (250g)

2 vajcia

1 perníkový prášok kypriaci

vanilková esencia alebo 1 vanilkový cukor


1.

Z uvedených surovín spracujeme cesto rozdelíme si ho na polovicu.


2.
Jednu polovicu cesta si dáme na vymastený a múkou posypaný plech. Rukou, alebo silikónovým valčekom si cesto rovnomerne roztlačíme na celý plech, až po okraje, ktoré mierne zvýšime, aby nám plnka zbytočne nestekala 



a na cesto rozotrieme tvarohovú plnku. Veľkosť plechu je 36x26 cm.

Druhú polovicu cesta si zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do mrazničky (ešte si ho rozdelím na tri diely, skôr sa zamrazí a potom to aj rovnomernejšie nastrúham po tretinách na celú plochu)  aspoň na pol hodinu, aby sa nám ho potom dobré strúhalo na tvarohovú plnku. 


3.

Pripravíme si tvarohovú plnku


tvarohová plnka:


2 mäkké tvarohy čiže 500 g
3 lyžice práškového cukru
1 vajce
1 a pol dl mlieka
0,5 dl oleja
1 vanilkový puding - prášok
vanilková esencia alebo 1 vanilkový cukor

slivkový lekvár

Všetko okrem lekváru spolu vymiešame a dáme na cesto.



Na tvarohovú plnku lyžičkou ukladáme kôpky slivkového lekváru.


4.
Keď máme druhú polovicu cesta dostatočne zamrazenú, nastrúhame ho hrubým strúhadlom na tvarohovú plnku.


5.
Pečieme pri teplote 180°C asi 40 minút, treba to odsledovať, pretože každá rúra pečie ináč.










10 komentárov:

  1. Dobry den, chcela by som sa opytat ci pridavate recepty aj na varecha.sk ?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na vareche mám svoj profil už 3 roky, svoje recepty tam zatiaľ nepridávam ale sledujem ju pravidelne. Prečo sa pýtate?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lebo som tam nasla vas recept ale to uz sa vysvetlilo, dufam ze som sa vas nejak nedotkala alebo nesposobila nejake problemy

      V piatok sme s drahym piekli Vas kolac :) a spravila som presne ako pise Anonymny, na spodne cesto som natrela slivkovy lekvar, ja moc nemusim take kusky v plnke ale ked je to rovnomerne, ze pri kazdom hryze mam tvaroh a lekvar ale trochu som odbocila :) kolac bol vynikajuci ta vona pri peceni bola uzasna a chut este lepsia, dakujem za recept a tesim sa na nove :)

      Odstrániť
    2. Ďakujem za komentár, ano každý si to môže prispôsobiť podľa svojích predstáv, veď ako sa hovorí, koľko ľudí toľko chutí.Tiež to takto robievam, keď ma osloví nejaký recept, tak si ho trocha upravím podľa seba. Veľmi ma teší, že vám zákusok chutnal a že som vás inšpirovala :)

      Odstrániť
  3. Vynikajúci ! Poznám podobný koláčik pod názvom "Tvarohový strúhaný ....", ale tento Váš je vyšší "level" - včera som ho upiekla a rodinná rada rozhodla, že sa u nás bude piecť už len tento tvaroháč.
    :-). Manželov tip - potrieť celý spodný plát cesta riedším slivkovým lekvárom /mám domáce povidlá,varené v rúre/- a na to vyliať tvarohovú plnku, vyskúšam najbližšie. Uvidím, ako sa zadarí... Ďakujem za recept, máte "prudko jedlý"blog. Dnes idem odskúšať pečený mletý rezeň so syrom - dám koment. Som veľmi rada, že som Vás našla. Prajem peknú nedeľu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, veľmi ma teší že vás môj recept zaujal a zákusok vám chutil, nech sa vám mletý rezeň taktiež podarí, je naozaj vynikajúci, ...ten prudko jedlý blog ma pobavil, vďaka :)

      Odstrániť
  4. opať vyborny koláč, dovolím si tvrdiť , že lepší ako "strúhaný tvarohový". stále skušam vaše recepty a možem povedat, že toto je najlepší blog o varení.dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Uz je v trube tak som zvedava aka to bude mnamka a pridala som aj hrozienka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Vyskúšaný a výborný. Určite ho budem robievať častejšie. Už som si ho zapísala do svojho zošita osvedčených a dobrých receptov :).

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.