Úžasne jemný a vláčny zákusok, plný medovej chuti a vône.
Zbožňujem medové rezy ale nepiekla som ich často, pretože ma odrádzalo pracné váľkanie cesta. Od kedy som vyskúšala tento recept, pečiem ich oveľa častejšie, ide to veľmi jednoducho a rýchlo.
cesto:
3 polievkové lyžice medu
3 vajcia
300 g práškového cukru
400 g hladkej múky
1 čajová lyžička sódy bikarbóny
mlieko podľa potreby, ja som dávala asi 5 lyžíc, záleži od veľkosti vajec
rozmer plechu je 36x26 cm
postup:
1.
V mise nad parou si rozpustíme maslo, pridáme med, vajcia, práškový cukor a preosiatú múku zmiešanú so sódou bikarbónou. Všetko spolu premiešame, aby sa nám cesto pekne spojilo,
ak je cesto príliš husté pridáme podľa potreby trocha mlieka a znova premiešame.
2.
Cesto si rozdelíme na 4 rovnaké časti, najlepšie je si to odvážiť. Na plech si dáme papier na pečenie a rovnomerne naň rozotrieme jednú časť cesta až po okraj.
Zvyšné cesto nechávame na teplom mieste, aby sa nám s ním jednoduchšie pracovalo.
Najlepšie je mať dva rovnaké plechy, pretože kým sa nám jedno cesto pečie, druhé si zatiaľ pripravíme a máme to rýchlejšie hotové.
3.
Pečieme pri teplote 175°C asi 12 minút. Cesto je hotové keď zhnedne a okraje nám stmavnú.
Upečený plát necháme mierne vychladnúť a potom z neho stiahneme papier. Ide to veľmi ľahko, len treba dávať pozor aby ste si nezlomili plát cesta.
4.
Keď nám platy vychladnú, prvý plát namažeme polovicou plnky,
druhý plát džemom
a tretí plat druhou polovicou plnky. Zakryjeme posledným platom, povrch zákuska zaťažíme, aby sa nám zákusok pekne spojil a necháme minimalne 12 hodín takto zaťažený na chladnom mieste (špajz atď..nie v chladničke).
Po 12 hodinách povrch koláča potrieme jemnou vrstvou džemu, polejeme čokoládovou polevou a ďalej ho už môžme skladovať v chladničke. Zákusok je výborný hneď na druhý deň, ale najlepší je po dvoch až troch dňoch.
plnka:
400 ml mlieka
1 vanilkový pudingový prášok
5 lyžice kryštálového cukru
200 g Hery alebo masla
1 lyžička vanilkovéj esencie (nemusí byť)
1 smotanové salko v tube
džem výraznej chuti
2. Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.
3. Nakoniec pridáme salko (tiež izbovej teploty) a ešte došľaháme.
čokoládová poleva:
100 g čokolády na varenie alebo horkej čokolády
25 g cery
1 kávovú lyžičku oleja
Čokoládovú polevu si pripravíme rozpustením čokolády, tuku a oleja nad parou alebo na veľmi jemnom plameni.
Zaujímavá príprava cesta, to som ešte neskúšala. Piekla som tiež medové rezy a zase iné ako po iné roky, vlastne som skombinovala dva recepty, medové rezy u nás nesmú chýbať na vianočnom stole...tie tvoje sú ako všetko od teba nádherné.
OdpovedaťOdstrániťEvička, veľmi pekne ďakujem. Tento recept je jednoduchý a určite stojí za vyskúšanie. Vždy som piekla klasické vaľkané, ale od kedy som vyskúšala tento recept, pečiem len tieto. Taktiež u nás nesmú chýbať na vianočnom stole :)
OdstrániťD'akujem za recept fantastickych rezov!
OdpovedaťOdstrániťNemáte za čo <3
OdstrániťProsim vas,na aky rozmer plechu to vyjde?Dakujem.
OdpovedaťOdstrániťRozmer plechu je 36x26 cm.
OdstrániťUrčite sú tie medové rezy fantastické, ale keďže tam ide pol kila masla, tak aj veľmi kalorické...takže ja si to kvôli zvýšenému cholesterolu vôbec nemôžem dovoliť...
OdpovedaťOdstrániťKeď si dáte jeden kúsok a potom pol hodinovú prechádzku, nič sa vám nestane :)
Odstrániťvyzera to na vynikajuci recept - rada by som ho pouzila.
OdpovedaťOdstrániťCo je "Salko" - je to slahacka?
Nie, je to zahustené sladené mlieko.
Odstrániťahoj ja dnes vecer budem od teba robit medove rezy, tak dufam ze sa podaria =)
OdpovedaťOdstrániťahoj raspberry brunette. Tvoje medove rezy boli vynikajuce, kazdemu chutili a moj manzel sa ich nevedel dojest =) Dovolila som si ale urobit malu obmenu. Do cesta som pridala lyzicu kakaa a do plnky lyzicu brandy =) Ako jam som zvolila slivkovy lekvar ktory sa do kolacika skvele hodil! Urcite este budem robit, kedze medove rezy su moja srdcovka. Na silvester chceme nieco lahsie, tak skusim spravit tvoj yougurt loaf s kuskami cokolady :-)
OdstrániťAhoj Janka, veľmi ma teší, že sa vám koláčik vydaril a hlavne chutil. Ďakujem.
OdstrániťProsím co je cer?Děkuji :-)
OdpovedaťOdstrániťCera je 100 % rastlinný tuk, kúpite bežne v potravinách.
OdstrániťProsim Vás ta receptúra je na 4 plech?
OdpovedaťOdstrániťAno, na 4 cesta, čiže 4 plechy.
OdpovedaťOdstrániťOdskúšané a sú fantastické ďakujem za recept😋😋😋
OdpovedaťOdstrániťDobrý deň doteraz som pieko valkane cesta no toto vyzerá fakt zaujímavo určite vyskúšam zákazníci sa potešia ďakujem a prajem ešte veľa skvelých nápadov 😊
OdpovedaťOdstrániťDobrý deň. Vyskúšala som tento recept a je vynikajúci.
OdpovedaťOdstrániťDobrý deň �� mozem do plnky miesto conde salca pouzit jesenku?
OdpovedaťOdstrániťVyskúšal som ho spraviť.Výborný.
OdpovedaťOdstrániťFantastické :) na Vianoce zožali veľký úspech
OdpovedaťOdstrániťFantastické :) na Vianoce zožali veľký úspech
OdpovedaťOdstrániťFantastické :) na Vianoce zožali veľký úspech
OdpovedaťOdstrániť