Mnohí z vás asi poznáte žĺtkové rezy v orechovej verzii, áno sú fantastické, no ja mám oveľa radšej túto makovú, aj keď orechy mám radšej ako mak, ... zaujímavé :) Sú oveľa jemnejšie, nadýchanejšie a neskutočne sa rozplývajú na jazyku.
cesto:
6 vaječné bielka
200 g práškový cukor
250 g Hera maslova
200 g polohrubá múka
1 kypriaci prášok do pečiva
200 g mletý mak
0,5 dl mlieka
poleva:
6 žĺtka
250 g práškového cukru
postup:
1.
Mäkké maslo vymiešame s cukrom do hladka. Potom prisypeme mak, preosiatú múku zmiešanú s práškom do pečiva, prilejeme pol deci mlieka a stále premiešavame. Nakoniec pridáme vyšľahaný sneh s bielkov
a jemne ale dôkladne premiešame.
Cesto rovnomerne rozotrieme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.
Veľkosť plechu 36 x 25 cm. Pečieme pri teplote 180°C asi 25-30 minút.
3.
Kým sa nám cesto pečie, vymiešame si žĺtky s cukrom do hladka
a horúci koláč hneď po upečení natrieme polevou. Tá rýchlo uschne a koláč necháme vychladnúť. Po vychladnutí pokrájame na rezy, poleva je veľmi krehká, preto je treba krájať ostrým horúcim nožom, najprv opatrne prerezať vrchnú polevu a potom aj cesto.
Ďakujem Vám za všetky recepty, všetky sú fantastické.....presne podľa takýchto receptov kuchtila aj moja mama,mne sa nepodarilo zachovať si ich všetky, no tu akoby som ich znova našla a preto mám z nich dvojnásobnú radosť...
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Beruška, veľmi si to cením, nech sa vám darí :)
OdpovedaťOdstrániťDá sa Hera maslová nahradiť maslom 82%?
OdpovedaťOdstrániťĎakujem
Myslím, že ano.
OdpovedaťOdstrániť