piatok 16. decembra 2016

Žĺtkové rezy makové



Mnohí z vás asi poznáte žĺtkové rezy v orechovej verzii, áno sú fantastické, no ja mám oveľa radšej túto makovú, aj keď orechy mám radšej ako mak, ... zaujímavé :) Sú oveľa jemnejšie, nadýchanejšie a neskutočne sa rozplývajú na jazyku.


cesto:



6 vaječné bielka

200 g práškový cukor

250 g Hera maslova

200 g polohrubá múka

1 kypriaci prášok do pečiva

200 g mletý mak

0,5 dl mlieka




poleva:



6 žĺtka

250 g práškového cukru




postup:



1.
Mäkké maslo vymiešame s cukrom do hladka. Potom prisypeme mak, preosiatú múku zmiešanú s práškom do pečiva, prilejeme pol deci mlieka a stále premiešavame. Nakoniec pridáme vyšľahaný sneh s bielkov



a jemne ale dôkladne premiešame.

2.
Cesto rovnomerne rozotrieme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. 

Veľkosť plechu 36 x 25 cm. Pečieme pri teplote 180°C asi 25-30 minút.

3.
Kým sa nám cesto pečie, vymiešame si žĺtky s cukrom do hladka


a horúci koláč hneď po upečení natrieme polevou. Tá rýchlo uschne a koláč necháme vychladnúť. Po vychladnutí pokrájame na rezy, poleva je veľmi krehká, preto je treba krájať ostrým horúcim nožom, najprv opatrne prerezať vrchnú polevu a potom aj cesto.










4 komentáre:

  1. Ďakujem Vám za všetky recepty, všetky sú fantastické.....presne podľa takýchto receptov kuchtila aj moja mama,mne sa nepodarilo zachovať si ich všetky, no tu akoby som ich znova našla a preto mám z nich dvojnásobnú radosť...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem Beruška, veľmi si to cením, nech sa vám darí :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dá sa Hera maslová nahradiť maslom 82%?
    Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.