Tradície sú tradície a tak zemiakový šalát určite nechýba na sviatočnom stole u väčšiny z nás. Každý si ho pripravuje trocha inač podľa svojho obľúbeného receptu a tento je ten môj.
potrebujeme:
1 kg zemiaky, nelúpané
3 ks mrkva - stredné veľké
2 ks cibuľa - stredné veľké
3 ks sterilizované uhorky - menšie, v sladkokyslom náleve
hrsť hrášku (mrazeného)
pol lyžice obyčajnej horčice
1 čajová lyžička morskej soli
pol čajovej lyžičky čierneho mletého korenia
400 ml majonézy
1 deci oleja pod cibuľu
postup:
1.
Zemiaky si uvaríme v šupke nad parou. Doba varenia je asi 45 minút.
2.
Po uvarení necháme vychladnúť, ale nie úplne celkom.
3.
Zemiaky ošúpeme a pretlačíme cez krájač.
4.
Mrkvu nakrájame na kocky a uvaríme takmer do mäkka, pridáme hrášok a varíme ešte 5 minút.
5.
Cibuľu nakrájame na drobno a speníme na oleji jemne do sklovita.
Uhorky nakrájame na malé kúsky.
6.
Zemiaky, mrkvu s hráškom, spenenú cibuľu aj s olejom a nakrájané uhorky premiešame vo väčšej mise.
Pridáme soľ, mleté čierne korenie, horčicu a nakoniec pridáme majonézu. Všetko dôkladne premiešame a necháme odstáť, aby sa chute pekne prepojili.
Presne taký istý recept mám aj ja a šalát už robím niekoľko rokov, ja doňho ešte pridávam i kúsok uvareného celeru a nastrúham jedno jablko :-)
OdpovedaťOdstrániťPekný večer,
A.
Ďakujem Aďka za tip :)
Odstrániť