utorok, 20. decembra 2016

Jemný zemiakový šalát





Tradície sú tradície a tak zemiakový šalát určite nechýba na sviatočnom stole u väčšiny z nás. Každý si ho pripravuje trocha inač podľa svojho obľúbeného receptu a tento je ten môj.



potrebujeme:



1 kg zemiaky, nelúpané  

3 ks mrkva - stredné veľké

2 ks cibuľa - stredné veľké

3 ks sterilizované uhorky - menšie, v sladkokyslom náleve

hrsť hrášku (mrazeného)

pol lyžice obyčajnej horčice

1 čajová lyžička morskej soli

pol čajovej lyžičky čierneho mletého korenia

400 ml majonézy

1 deci oleja pod cibuľu



postup:



1.
Zemiaky si uvaríme v šupke nad parou. Doba varenia je asi 45 minút. 

2.
Po uvarení necháme vychladnúť, ale nie úplne celkom.

3.
Zemiaky ošúpeme a pretlačíme cez krájač.

4.
Mrkvu nakrájame na kocky a uvaríme takmer do mäkka, pridáme hrášok a varíme ešte 5 minút.

5.
Cibuľu nakrájame na drobno a speníme na oleji jemne do sklovita.
Uhorky nakrájame na malé kúsky.

6.
Zemiaky, mrkvu s hráškom, spenenú cibuľu aj s olejom a nakrájané uhorky premiešame vo väčšej mise.
Pridáme soľ, mleté čierne korenie, horčicu a nakoniec pridáme majonézu. Všetko dôkladne premiešame a necháme odstáť, aby sa chute pekne prepojili.

2 komentáre:

  1. Presne taký istý recept mám aj ja a šalát už robím niekoľko rokov, ja doňho ešte pridávam i kúsok uvareného celeru a nastrúham jedno jablko :-)
    Pekný večer,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.