UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 19. augusta 2016

Perníkový mrežovník s tvarohom a slivkami




Jemný, veľmi krehký a chutný koláč, ktorý sa rozplýva na jazyku. Kombináciou perníkového korenia, jemného tvarohu a výraznej slivkovej chuti budete skutočne očarení.



cesto:



470 g polohrubej múky


30 g kakaa

200 g práškového cukru

1 Heru alebo maslo (250g)

2 vajcia

1 perníkový prášok kypriaci

vanilková esencia alebo 1 vanilkový cukor


1.

Z uvedených surovín spracujeme cesto a rozdelíme si ho na polovicu.


2.
Jednu polovicu cesta si dáme na vymastený a múkou posypaný plech. Rukou, alebo silikónovým valčekom si cesto rovnomerne roztlačíme na celý plech.



Na cesto rozotrieme tvarohovú plnku. 
Veľkosť plechu je 34 x 24 cm.

3.
Pripravíme si tvarohovú plnku.


tvarohová plnka:


250 g jemný hrudkový tvaroh

250 g mäkký tvaroh

1 kyslá smotana 200 g

1 žĺtok

100 g práškového cukru


Všetko spolu vymiešame.

4.
Na cesto natrieme tvarohovú plnku, poukladáme na ňu slivky, ktoré mierne zatlačíme.
Z druhej polovice si našúľame pásiky hrubé asi 1 centimeter a ukladáme na plnku.


5.
Pečieme pri teplote 180°C asi 40 - 45 minút, treba to odsledovať, pretože každá rúra pečie ináč.
Po upečení posypeme práškovým cukrom.


piatok 12. augusta 2016

Kokosová kocka



Úžasne jemná, nadýchaná, krehučká kokosová piškóta so sviežou nadstavovanou pudingovo-tvarohovou plnkou.




cesto:


2 vajcia


1 a 1/2 hrnčeka kryštálového cukru


150 ml oleja 


2 hrnčeky mlieka


2 hrnčeky polohrubej múky


1 prášok do pečiva


100 g kokosu


1.

Vajcia s cukrom šľaháme do peny, za stáleho šľahania pridávame olej a mlieko.

2.

Ďalej po častiach pridáme preosiatú múku zmiešanú s práškom do pečiva a dôkladne premiešame.

3.

Nakoniec pridáme kokos 



a premiešame.
Cesto vylejeme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Veľkosť plechu 36 x 24 cm.

4.

Po vychladnutí cesto prevrátime, papier stiahneme a natrieme tvarohovo-kokosovou plnkou.




plnka:


250 g mäkký tvaroh, použila som tvaroh jemný  2,5 % z Lidlu

2 ks kokosový alebo vanilkový puding

0,6 l mlieko

 5-6 lyžíc kryštálový cukor

250 g  Hera maslova alebo maslo

1 lyžička vanilková esencia (nemusí byť)


Z mlieka cukru a pudingu si uvaríme hustý puding.


Necháme vychladnúť na izbovú teplotu a poriadne vyšľaháme s Herou, ktorá musí mať tiež izbovú teplotu aby sa plnka nezrazila. Pridáme po častiach tvaroh a ešte dôkladne prešľaháme. 



5.
Povrch zákuska posypeme kokosom.

piatok 5. augusta 2016

Jemný kysnutý ovocný koláč s tvarohom a maslovou posýpkou




Jemné, ľahučké ako vánok nadýchané cesto, výrazná slivková chuť v kombinácií jemného tvarohu, zanechá neskutočný pôžitok vo vaších ústach. 
Mäkkučký a šťavnatý koláč, kde cesto je naozaj veľmi jemné, ľahučké a nadýchané. 
Toto skvelé kysnuté cesto je vhodné aj na buchty, záviny a tiež slané pečivo. Je nezvyčajné, ale prekvapí vás ľahkosťou, vláčnosťou, mäkkosťou a ľahkou manipuláciou. Pečivo, ktoré z tohto cesta pripravíte bude mäkkučké 2 až 3 dni.



cesto:


250 g hladkej múky

250g polohrubej múky 

3 pol. lyžice kryštálového cukru

štipka soli

1 balíček sušeného droždia alebo polovica kocky klasického droždia

250 ml vlažného mlieka  

1 kopcovitú polievkovú lyžicu majonézy

2 pol. lyžice kyslej smotany,  môže byť aj smotanový jogurt 

1 celé vajce 

70 ml oleja


1.
Najprv si pripravíme kvások tak, že mlieko trocha zohrejeme aby bolo vlažné (pozor, ak mlieko zohrejete príliš a bude teplé tak zničíte kvasinky a cesto vám nevykysne), potom do neho pridáme droždie a kryštálový cukor. 
Premiešame a dáme vykysnúť.

Do väčšej misy dáme múku, soľ, vajíčko, majonézu, kyslú smotanu, olej, vykysnutý kvások a zarobíme cesto.

2.
Cesto dobre vymiesime,  



prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 45 minút na teplom mieste.

3.
Pokiaľ nám cesto kysne, pripravíme si plnku a maslovú posýpku.



plnka:


250 g jemný hrudkový tvaroh

250 g mäkky tvaroh

2 - 3 lyžice kysléj smotany

1 žĺtok

100 g práškového cukru




Všetko spolu vymiešame.



maslová posýpka:



50 g maslo

50 g polohrubá múka

50 g detská krupica

25 g práškový cukor

25 g kryštálový cukor

Z masla, cukru, múky a krupice si prstami premiešavaním pripravíme posýpku.




4.
Vykysnuté cesto dáme na vymastený a mukou posypaný plech. Veľkosť plechu je 36 x 34 cm. Rukou ho rovnomerne roztlačíme až po okraje



a takto necháme podkysnúť ešte 15 minút.

5.
Na cesto natrieme tvarohovú plnku, nedávame ju až k okrajom, 



poukladáme na ňu slivky



dáme piecť na 180°C asi 20 minút. 

Po 20 minútach koláč vyberieme, posypeme pripravenou posýpkou a dáme piecť ďalších cca 15 minút. Čiže celková doba pečenia je asi 35 minút. Po upečení môžme ešte posypať práškovým cukrom.








piatok 29. júla 2016

Obrátený makový jablčník



Ľahučký, veľmi jemný a vláčny koláčik so skvelou kombináciou maku a jabĺk. Jednoduchý, raz dva spravený a chutí naozaj úžasne :)



potrebujeme:




5 vajcia

200 g kryštálového cukru

100 ml oleja 

150 ml vlažnej vody

270 g polohrubej múky

100 g mletého maku

1 prášok do pečiva


1 kg nastrúhaných jabĺk, môže byť aj viac

vanilkový cukor


postup:

1.
Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny. Za stáleho šľahania pridávame olej a vlažnú vodu.

2.
Keď to máme poriadne vyšľahané pridáme po častiach preosiatú múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec pridáme mak



a dôkladne premiešame.

3.
Nastrúhané jablká zbavíme prebytočnej šťavy a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pekne zarovnáme.




Povrch jabĺk posypeme vanilkovým cukrom. Ak máte kyslejšie jablká, môžte do nich primiešať trocha cukru. Ja som nedávala, mala so sladšie jablká a na vrch ide ešte sladká čokoláda.

4.
Na zarovnané jablká nalejeme cesto




a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Veľkosť plechu je 35 x 24 cm.

5.
Po upečení necháme chvíľu vychladnúť, preklopíme ho a stiahneme papier.



6.
Po vychladnutí som na povrch koláča nastrúhala 2 čokoládové tyčinky ľadové gaštany, ale povrch jablk môžte poliať aj klasickou čokoládovou polevou.



piatok 22. júla 2016

Nugátové pokušenie






Úžasný zákusok ktorému nemožno odolať. 
Už pri prvom súste si poviete OMG ... tá neskutočne jemná chuť nugátu v kombinácií džemu, to bude poriadna diléma či si dať ešte jeden kúsok, za cenu že budem musieť svoj tréning predĺžiť o pár kilometrov behu navyše ;)



cesto:



5 vajcia

200 g kryštálového cukru

5 lyžíc vlažnej vody

5 lyžíc oleja

175 g hladkej múky

25 g kakaa

1/2 prášku do pečiva




1.
Bielka s cukrom vyšľaháme do tuha.


2.
Po jednom postupne všľaháme žĺtky, po lyžiciach olej a vlažnú vodu.


3.
Zľahka vmiešame preosiatu múku, zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva.


4.
Plech si vyložíme papierom na pečenie a cesto vylejeme na plech.

5.
Pečieme pri 180°C asi 30 minút.
Rozmer plechu je 36 x 25 cm.

6.
Pripravíme si nugátovú plnku.



nugátová plnka:



0,6 l mlieka

2 zlaté klasy alebo 2 vanilkové pudingy

5 lyžice kryštálového cukru

250 g Hery alebo masla

2 lyžice nugety alebo nutely (nugeta je lepšia, je menej sladká a má veľký podiel arašid, nutela je oriešková)



na nugátovú plnku ukladáme svetlé a tmavé sušienky

ďalej ešte potrebujeme na potretie sušienok džem.



Do mlieka dáme cukor, pudingový prášok, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Za stáleho miešania varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.

Nakoniec pridáme nugetu, najprv jednu lyžicu, prešľaháme, potom druhú a poriadne došľaháme.


7.
Hotovú nugátovú plnku natrieme na vychladnuté cesto.




8.
Na plnku poukladáme svetlé sušienky (akékoľvek, napr. bebe alebo výborné majú aj v Lidli).

9.
Ďalej na poukladané sušienky natrieme poriadnu vrstvu džemu (ja som dala jahodový) 



a na džem poukladáme hnedé sušienky.



10.
Na rozložené hnedé sušienky natrieme šľahačkovú plnku.



šľahačková plnka:


2 x 250 ml  33% smotany, čiže pol litra

2 kopcovité lyžice práškového cukru
2 stužovače do šľahačky

Smotany šľahám každú zvlášť, potom ich spojím a natriem na koláč.


Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.

11.
Necháme vychladiť, najlepšie cez noc, aby nám sušienky dostatočne zmäkli.
Pred podávaním povrch posypeme kakaom.








sobota 16. júla 2016

Jednoduchý kokosovo-čokoládový koláč



Vynikajúci, vláčny, mäkučký koláč s vôňou kokosu a sviežou jednoduchou plnkou s kyslej smotany. Jednoduchý a rýchly hrnčekový recept, ktorý zvládne naozaj každý. Zákusok je mäkučký a vláčny aj na druhý a tretí deň, naozaj odporúčam.




potrebujeme:




3 vajcia

1 hrnček kryštálového cukru

1 hrnček mlieka

1 a 1/2 deci oleja (150 ml)

1 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky

1 a 1/2 hrnčeka kokosu

1 prášok do pečiva

2 rovné lyžice kakaa

1 vanilkový cukor




postup:




1.
Vajcia s cukrom vyšľaháme poriadne do peny pokiaľ sa nám nerozpustí cukor. Za stáleho miešania pridávame olej a mlieko a poriadne premiešame.

2.
Keď to máme poriadne vyšľahané, začneme pridávať suché prísady a to najskôr preosiatú múku zmiešanú s práškom do pečiva, jemne premiešame a pridáme kokos.


3.
Takto pripravené cesto



rozdelíme na polovicu, kde jednu polovicu vylejeme na pomastený a mukou posypaný plech a do druhej polovice cesta pridáme kakao, premiešame a lyžicou nalievame na svetlé cesto.


4.
Pečieme pri teplote 180 °C asi 25 minút. Veľkosť plechu je 36 x 24 cm.

5.
Po upečení a vychladnutí povrch koláča natrieme jemnou vrstvou džemu a pripraveným čokoládovým krémom.






čokoládový krém:


400 g kyslej smotany 

150 g čokolády na varenie


Čokoládu si roztopíme nad parou, odstavíme, miešame asi minútu-dve a pridáme kyslú smotanu. 



Poriadne premiešame
Poleva nám môže niekedy trocha stuhnúť, lebo kyslá smotana je chladná, preto polevu ešte mierne za stáleho miešania môžme zahriať. Nie veľa, aby sa neliala, nech ostane mierne hustá, aby sa nám dobre natierala, no niekedy to netreba, najlepšie je keď smotana má izbovú teplotu.

6.
Necháme vychladiť a pokrájame na rezy.



piatok 1. júla 2016

Jadranské rezy




Úžasný zákusok môjho detstva, ktorý nikdy neomrzí. Kombinácia horkejšieho kakaového cesta, skvelá chuť a vôňa pražených lieskovcov a na to ešte jemná chuť šľahačky, proste nebíčko v ústach :)


cesto:


5 vajcia

250 g kryštálového cukru

1 dl vlažnej vody

1 dl oleja

280 g polohrubej múky

30 g kakaa

1 prášok do pečiva



Bielka s cukrom vyšľaháme do veľmi tuha.

V druhej mise si vymiešame žĺtky s olejom, netreba to veľmi šľahať, len vymiešať aby sa to spojilo. Vymiešane žĺtky postupne po častiach vmiešavame do vyšľahaných bielkov.

Zľahka vmiešame preosiatu múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Plech si vyložíme papierom na pečenie a cesto vylejeme na plech.

Rozmer plechu je 37 x 27 cm. Pečieme pri 180°C asi 30 minút.



plnka:

600 ml mlieka


2 vanilkové pudingy

5 lyžíc kryštálového cukru

100 g  na sucho opražených, najemno nasekaných alebo mletých lieskových orieškov

250 g Hery máslovej alebo masla



1.
Do mlieka dáme cukor a pudingy, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. 


2.
Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme. 

3.
Nakoniec pridáme oriešky




a ešte došľaháme.


4.
Plnku natrieme na vychladnutý korpus.


5.
Necháme poriadne vychladiť a na orieškovú plnku natrieme šľahačkovú plnku.

šľahačková plnka:

2 x 250 ml  33% smotany, čiže pol litra

2 kopcovité lyžice práškového cukru
2 stužovače do šľahačky

Smotany šľahám každú zvlášť, potom ich spojím a natriem na koláč.


Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.