streda, 12. novembra 2014

Žerbo rezy



Úžasný, tradičný koláč našich babičiek a prababičiek, ktorý sa nikdy nepreje a u nás nikdy nesmie chýbať na sviatočnom stole. Chuťovo veľmi vyvážený, jemný a mäkkučký koláč, ktorý vydrží veľmi dlho, samozrejme keď sa nezje. Recept je od mojej mamy,  miliónkrát vyskúšaný a miliónkrát vychválený.


cesto:


400 g polohrubej múky


250 g masla alebo Hery

1 vajce

1 žĺtok

1 lyžica práškového cukru

20 g droždia

4 lyžice vlažného mlieka 


plnka:



ľubovoľný džem (ríbezľový, malinový...)


250 g mleté orechy

150 g práškového cukru


čokoládová poleva:



100 g čokolády na varenie


25 g cery

1 kávovú lyžičku oleja

Čokoládovú polevu si pripravíme rozpustením čokolády, tuku a oleja nad parou alebo na veľmi jemnom plameni.



postup:


1.

V preosiatej múke rozmrvíme maslo alebo Heru, pridáme vajce, žĺtok, cukor, v troche mlieka rozmiešané droždie a zamiesime cesto.

2.

Vypracované cesto rozdelíme na 3 diely a každý osobitne vyvaľkáme.

3.
Na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme plát do požadovaného tvaru pekáča. V prípade, ak sa Vám cesto trhá, treba priliať troška mlieka a znova prepracovať, cesto bude vláčnejšie a nebude sa trhať.

4.
Jeden vyvaľkaný diel položíme na vymastený a múkou posypaný plech, natrieme džemom (džemom nešetríme, možme dať hrubšiu vrstvu), husto posypeme zomletými orechmi a cukrom, poriadne vtlačíme a zarovnáme, prikryjeme druhým dielom, ktorý tiež potrieme džemom, posypeme orechmi a cukrom. Zakryjeme tretím dielom a poriadne pritlačíme.

5.
Povrch popicháme vidličkou, necháme takto podkysnúť asi pol hodiny a vo vyhriatej rúre upečieme. Pečieme pri teplote 180°C asi 25-30 minút.

6.
Rozmer plechu je 37 x 27 cm.

7.

Upečený a vychladnutý koláč vyklopíme naopak a spodnú časť koláča polejeme čokoládovou polevou. 
Necháme stuhnúť a pokrájame na rezy.








10 komentárov:

  1. čo je trochu mlieka?Koľko ml.?Mám byť cesto hustejšie či redšie?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. asi tak 4 lyžice na rozrobenie kvásku, cesto má byť mäkke

      Odstrániť
  2. Prosím vás a ná akej teplote piecť a koľko ?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. zarobene cesto sa nechá vykysnúť ,alebo sa hned može s nim robiť a nechať hotove len podkysnúť?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Cesto sa nenecháva vykysnúť, pracujeme s ním hneď a hotové necháme podkysnúť pol hodinu. Niekto necháva podkysnúť až hodinu, aj tak sa dá ale ja to nechávam len tú pol hodinku.

      Odstrániť
    2. Ďakujem...vyzerá úžasne ide sa vypekat:-)

      Odstrániť
  4. Mne najviac chutí s marhuľovým džemom...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. mozem pouzit suche drozdie?

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.