Úžasný, tradičný koláč našich babičiek a prababičiek, ktorý sa nikdy nepreje a u nás nikdy nesmie chýbať na sviatočnom stole. Chuťovo veľmi vyvážený, jemný a mäkkučký koláč, ktorý vydrží veľmi dlho, samozrejme keď sa nezje. Recept je od mojej mamy, miliónkrát vyskúšaný a miliónkrát vychválený.
cesto:
400 g polohrubej múky
250 g masla alebo Hery
1 vajce
1 žĺtok
1 lyžica práškového cukru
20 g droždia
4 lyžice vlažného mlieka
plnka:
ľubovoľný džem (ríbezľový, malinový...)
250 g mleté orechy
150 g práškového cukru
čokoládová poleva:
100 g čokolády na varenie
25 g cery
1 kávovú lyžičku oleja
Čokoládovú polevu si pripravíme rozpustením čokolády, tuku a oleja nad parou alebo na veľmi jemnom plameni.
postup:
1.
V preosiatej múke rozmrvíme maslo alebo Heru, pridáme vajce, žĺtok, cukor, v troche mlieka rozmiešané droždie a zamiesime cesto.
2.
Vypracované cesto rozdelíme na 3 diely a každý osobitne vyvaľkáme.
3.
Na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme plát do požadovaného tvaru pekáča. V prípade, ak sa Vám cesto trhá, treba priliať troška mlieka a znova prepracovať, cesto bude vláčnejšie a nebude sa trhať.
4.
Jeden vyvaľkaný diel položíme na vymastený a múkou posypaný plech, natrieme džemom (džemom nešetríme, možme dať hrubšiu vrstvu), husto posypeme zomletými orechmi a cukrom, poriadne vtlačíme a zarovnáme, prikryjeme druhým dielom, ktorý tiež potrieme džemom, posypeme orechmi a cukrom. Zakryjeme tretím dielom a poriadne pritlačíme.
5.
Povrch popicháme vidličkou, necháme takto podkysnúť asi pol hodiny a vo vyhriatej rúre upečieme. Pečieme pri teplote 180°C asi 25-30 minút.
6.
Rozmer plechu je 37 x 27 cm.
7.
Upečený a vychladnutý koláč vyklopíme naopak a spodnú časť koláča polejeme čokoládovou polevou.
Necháme stuhnúť a pokrájame na rezy.
čo je trochu mlieka?Koľko ml.?Mám byť cesto hustejšie či redšie?
OdpovedaťOdstrániťasi tak 4 lyžice na rozrobenie kvásku, cesto má byť mäkke
OdstrániťProsím vás a ná akej teplote piecť a koľko ?
OdpovedaťOdstrániťPečieme pri teplote 180°C asi 25-30 minút.
Odstrániťzarobene cesto sa nechá vykysnúť ,alebo sa hned može s nim robiť a nechať hotove len podkysnúť?
OdpovedaťOdstrániťCesto sa nenecháva vykysnúť, pracujeme s ním hneď a hotové necháme podkysnúť pol hodinu. Niekto necháva podkysnúť až hodinu, aj tak sa dá ale ja to nechávam len tú pol hodinku.
OdstrániťĎakujem...vyzerá úžasne ide sa vypekat:-)
OdstrániťMne najviac chutí s marhuľovým džemom...
OdpovedaťOdstrániťmozem pouzit suche drozdie?
OdpovedaťOdstrániťmyslím, že áno, nemal by to byť problém
OdstrániťDobrý deň,
OdpovedaťOdstrániťProsím vás, ako dlho vydrží koláčik čerstvý? :) Ďakujem!
Ahoj, neviem, u nás sa zje pomerne rýchlo, záleží aj od skladovania, ale týždeň určite :)
OdstrániťDobrý deň - hľadala som dobrý, osvedčený recept na žerbó a tak som si našla cestu na tento úžasný blog. Ešte som ho celý neprešla ale už teraz viem, že bude môj obľúbený.
OdpovedaťOdstrániť