cesto:
7 bielka
210 g kryštálového cukru
4 žĺtky
80 g oleja ( 110 ml )
70 g hladkej múky
40 g hrubej múky
50 g kakaa
Bielka s cukrom vyšľaháme na veľmi tuhý sneh.
Žĺtky vymiešame s olejom.
Do vyšľahaných bielkov, pridáme vymiešané žĺtky a jemne ale dôkladne premiešame.
Do toho po častiach pridáme preosiatu múku, ktorú sme si zmiešali s kakaom.
Pečieme pri teplote 180-190°C asi 30-35 minút.
Prášok do pečiva do tohto cesta neide.
Po upečení a vychladnutí korpus prerežeme na 2 x.
Veľkosť formy priemer 26 cm.
plnka:
3 žĺtky ( ktoré sa nám zvýšili z cesta)
1 celé vajíčko
200 g kryštálového cukru
250 g Hery alebo masla
asi 1/2 tuby malého smotanového salka 75 gramového - Condé, kupujem v Kauflande
trocha džemu na potretie
cukríky jelly beans na ozdobu
postup:
1. Do misy si dáme vajíčka a cukor, premiešame asi minútu a ďalej to šľaháme nad parou do zhustnutia, kým sa nám cukor nerozpustí a začne to trocha hustnúť. Malo by to byť horúce, aby sa nám to pasterizovalo, aspoň na tých 80 °C.
2. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu, pridáme heru alebo maslo, ktorá musí mať tiež izbovú teplotu a vyšľaháme. Nakoniec pridáme salko v tube, samozrejme tiež izbovej teploty a poriadne došľaháme.
3. Cesto si prekrojíme na polovicu, natrieme džemom, pridáme polovicu plnky a rovnomerne rozotrieme. Ak sa vám zdá malo plnky, tak odoberte ešte 2 lyžice z druhej polovice plnky, pretože na povrch torty nebudeme potrebovať až tak veľa plnky.
5. Prikryjeme druhou polovicou cesta, namastíme tortu zvyšnou plnkou po celom obvode.
6.
Tortu dáme na chvíľu vychladiť a pripravíme si čokoládovú polevu ganache.
čokoládová poleva ganache:
200 ml smotany na šľahanie (mala by byť 33%, ale ja som použila 31%)
100 g čokolády na varenie
1 lyžička masla
Smotanu privedieme k varu, odstavíme pridáme polámanú čokoládu, maslo a poriadne premiešame.
Za občasného miešania mierne vychladíme a keď začína mierne hustnúť nalejeme na bábovku.
Skvelé na čokoládovej poleve genache je to, že keď ju dáte na koláč nikdy nestuhne tak, že sa vám bude pri krájaní lámať, ale bude vždy jemné vláčna.
7.
Tortu polejeme čokoládovou polevou, nakoniec si vyšľaháme šľahačku a dozdobíme tortu.
šľahačka
250 ml 33% smotany
1 kopcovitá lyžica práškového cukru
1 stužovač do šľahačky
Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.
Júúúúúúj, takúto tortičku som už dávno nerobila...výborný krém a korpus robím podobne ale najbližšie určite vyskúšam tento tvoj. Parádny receptík. Pekný týždeň. Eva
OdpovedaťOdstrániťJúúúúúúj, takúto tortičku som už dávno nerobila...výborný krém a korpus robím podobne ale najbližšie určite vyskúšam tento tvoj. Parádny receptík. Pekný týždeň. Eva
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Evi, určite vyskúšaj, je úžasna, prajem všetko dobré a nech sa ti darí.
Odstrániť