piatok, 20. marca 2015

Čokoládová torta Jelly Beans




Veľmi jemná, mäkulinka torta, vďaka jemnému krému a skvelému sacher korpusu, ktorého recept mám od známej cukrárky Jozefíny Zaukolcovéj. Jednoduchá a nenáročná na prípravu, so skvelou čokoládovou polevou ganache, ktorá sa vám pri krájaní nebude lámať.



cesto:

7 bielka

210 g kryštálového cukru
4 žĺtky
80 g oleja ( 110 ml )
70 g hladkej múky
40 g hrubej múky
50 g kakaa


Bielka s cukrom vyšľaháme na veľmi tuhý sneh.


Žĺtky vymiešame s olejom.


Do vyšľahaných bielkov, pridáme vymiešané žĺtky a jemne ale dôkladne premiešame.



Do toho po častiach pridáme preosiatu múku, ktorú sme si zmiešali s kakaom.


Pečieme pri teplote 180-190°C asi 30-35 minút.


Prášok do pečiva do tohto cesta neide.


Po upečení a vychladnutí korpus prerežeme na 2 x.


Veľkosť  formy priemer 26 cm.




plnka:

3 žĺtky ( ktoré sa nám zvýšili z cesta)
1 celé vajíčko
200 g kryštálového cukru
250 g Hery alebo masla
asi 1/2 tuby malého smotanového salka  75 gramového -  Condé, kupujem v Kauflande

trocha džemu na potretie
cukríky jelly beans na ozdobu


postup:

1. Do misy si dáme vajíčka a cukor, premiešame asi minútu a ďalej to šľaháme nad parou do zhustnutia, kým sa nám cukor nerozpustí a začne to trocha hustnúť. Malo by to byť horúce, aby sa nám to pasterizovalo, aspoň na tých 80 °C.




2. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu, pridáme heru alebo maslo, ktorá musí mať tiež izbovú teplotu  a vyšľaháme. Nakoniec pridáme salko v tube, samozrejme tiež izbovej teploty a poriadne došľaháme.

3. Cesto si prekrojíme na polovicu, natrieme džemom, pridáme polovicu plnky a rovnomerne rozotrieme. Ak sa vám zdá malo plnky, tak odoberte ešte 2 lyžice z druhej polovice plnky, pretože na povrch torty nebudeme potrebovať až tak veľa plnky.

5. Prikryjeme druhou polovicou cesta, namastíme tortu zvyšnou plnkou po celom obvode.

6.
Tortu dáme na chvíľu vychladiť a pripravíme si  čokoládovú polevu ganache.



čokoládová poleva ganache:

200 ml smotany na šľahanie (mala by byť 33%, ale ja som použila 31%)


100 g čokolády na varenie


 1 lyžička masla



Smotanu privedieme k varu, odstavíme pridáme polámanú čokoládu, maslo a poriadne premiešame.

Za občasného miešania mierne vychladíme a keď začína mierne hustnúť nalejeme na bábovku.


Skvelé na čokoládovej poleve genache je to, že keď ju dáte na koláč nikdy nestuhne tak, že sa vám bude pri krájaní lámať, ale bude vždy jemné vláčna.




7. 
Tortu polejeme čokoládovou polevou, nakoniec si vyšľaháme šľahačku a dozdobíme tortu.

šľahačka

250 ml  33% smotany 

1 kopcovitá lyžica práškového cukru
1 stužovač do šľahačky

Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.



3 komentáre:

  1. Júúúúúúj, takúto tortičku som už dávno nerobila...výborný krém a korpus robím podobne ale najbližšie určite vyskúšam tento tvoj. Parádny receptík. Pekný týždeň. Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Júúúúúúj, takúto tortičku som už dávno nerobila...výborný krém a korpus robím podobne ale najbližšie určite vyskúšam tento tvoj. Parádny receptík. Pekný týždeň. Eva

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Evi, určite vyskúšaj, je úžasna, prajem všetko dobré a nech sa ti darí.

      Odstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.