UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

utorok 31. marca 2015

Višňová kocka



Nikdy by som nepovedala, že višne v plnke sú tak úžasné, na vrch koláča som dala šľahačkovú plnku a vznikla z toho naozaj dobrota.

cesto:


5 vajcia
150 g kryštálového cukru
5 lyžíc oleja
150 g hladkej múky
1/2 prášku do pečiva



Bielka s cukrom vyšľaháme do tuha.
Po jednom postupne všľaháme žĺtky a po lyžiciach olej.
Zľahka vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Plech si vyložíme papierom na pečenie a cesto vylejeme na plech.
Rozmer plechu je 34 x 24 cm.
Pečieme pri 180°C asi 30 minút.



plnka:

600 ml mlieka


2 zlaté klasy alebo 2 vanilkové pudingy


5 lyžice kryštálového cukru


200 g Hery alebo masla


trocha punčovéj arómy

1 višňový kompót (odkôstkovaný v sladkom náleve, kupujem v  LIDLI značka HARVIN, tie sú najlepšie, sladučke a chrumkavé)



1.
Do mlieka dáme cukor a puding, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

2.

Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila, pridáme punčovú arómu a poriadne vyšľaháme. 

3.
Upečený, vychladnutý korpus si prerežeme na polovicu, natrieme časťou plnky, na ktorú si poukladáme odkvapkané višne. 

4.
Pridáme zvyšnú plnku, z ktorej si ešte trocha odoberieme na zahladenie vrchu koláča a rozotrieme.


5.
Prikryjeme druhým cestom a povrch ešte trocha natrieme zvyšnou plnkou.

6.
Na vrch som  nastriekala 2 šľahačky, z toho jednu som mala čokoládovú. Vyšľahané šľahačky som zmiešala spolu a nastriekala na povrch koláča.

1. šľahačka:

250 ml  33% smotany 

1kopcovitá lyžica práškového cukru
1 stužovač do šľahačky

Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.


2. čokoládová šľahačka:

 
250 ml 33 % smotany

1 čokoládovú tyčinku ľadové gaštany

1 stužovač do šľahačky   


Smotanu vylejeme do hrnčeka, pridáme polámanú čokoládu, za občasného miešania aby sa nám čokoláda dôkladne rozpustila, privedieme k varu a ďalej už nevaríme. Takto pripravenú čokoládovú šľahačku dáme vychladiť minimálne na 12 hodín.
Po vychladení šľahačku vyšľaháme bežným spôsobom, pred koncom šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.