utorok, 31. marca 2015

Višňová kocka



Nikdy by som nepovedala, že višne v plnke sú tak úžasné, na vrch koláča som dala šľahačkovú plnku a vznikla z toho naozaj dobrota.

cesto:


5 vajcia
150 g kryštálového cukru
5 lyžíc oleja
150 g hladkej múky
1/2 prášku do pečiva



Bielka s cukrom vyšľaháme do tuha.
Po jednom postupne všľaháme žĺtky a po lyžiciach olej.
Zľahka vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Plech si vyložíme papierom na pečenie a cesto vylejeme na plech.
Rozmer plechu je 34 x 24 cm.
Pečieme pri 180°C asi 30 minút.



plnka:

600 ml mlieka


2 zlaté klasy alebo 2 vanilkové pudingy


5 lyžice kryštálového cukru


200 g Hery alebo masla


trocha punčovéj arómy

1 višňový kompót (odkôstkovaný v sladkom náleve, kupujem v  LIDLI značka HARVIN, tie sú najlepšie, sladučke a chrumkavé)



1.
Do mlieka dáme cukor a puding, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

2.

Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila, pridáme punčovú arómu a poriadne vyšľaháme. 

3.
Upečený, vychladnutý korpus si prerežeme na polovicu, natrieme časťou plnky, na ktorú si poukladáme odkvapkané višne. 

4.
Pridáme zvyšnú plnku, z ktorej si ešte trocha odoberieme na zahladenie vrchu koláča a rozotrieme.


5.
Prikryjeme druhým cestom a povrch ešte trocha natrieme zvyšnou plnkou.

6.
Na vrch som  nastriekala 2 šľahačky, z toho jednu som mala čokoládovú. Vyšľahané šľahačky som zmiešala spolu a nastriekala na povrch koláča.

1. šľahačka:

250 ml  33% smotany 

1kopcovitá lyžica práškového cukru
1 stužovač do šľahačky

Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.


2. čokoládová šľahačka:

 
250 ml 33 % smotany

1 čokoládovú tyčinku ľadové gaštany

1 stužovač do šľahačky   


Smotanu vylejeme do hrnčeka, pridáme polámanú čokoládu, za občasného miešania aby sa nám čokoláda dôkladne rozpustila, privedieme k varu a ďalej už nevaríme. Takto pripravenú čokoládovú šľahačku dáme vychladiť minimálne na 12 hodín.
Po vychladení šľahačku vyšľaháme bežným spôsobom, pred koncom šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.