Sú recepty zákuskov, ktoré idú z generácie na generáciu a tieto rezy patria jednoznačne medzi ne, pretože sú jemné, krehké, veľmi chutné, jednoduché a nenáročné na prípravu.
Určite ich poznáte, na internete som našla veľmi veľa trocha odlišných receptov, lebo každý si ich prispôsobuje podľa seba a tento je ten môj. Pripraviť sa dajú v dvoch verziách a to ako kokosové alebo orechové, stačí vymeniť v recepte kokos za orechy. Ja ich pripravujem väčšinou s kokosom, kedže sú to obľúbené rezy môjho manžela.
Určite ich poznáte, na internete som našla veľmi veľa trocha odlišných receptov, lebo každý si ich prispôsobuje podľa seba a tento je ten môj. Pripraviť sa dajú v dvoch verziách a to ako kokosové alebo orechové, stačí vymeniť v recepte kokos za orechy. Ja ich pripravujem väčšinou s kokosom, kedže sú to obľúbené rezy môjho manžela.
cesto:
400 g hladkej múky
140 g práškového cukru
10 g prášku do pečiva
5 vaječné žĺtka
250 g masla alebo margarínu / zmäknuté
džem na potretie
postup:
1.S týchto surovín, okrem džemu si vypracujeme cesto.
2.
Cesto si preložíme na vymastený a múkou posypaný plech. Rukou alebo silikónovým valčekom si cesto rovnomerne roztlačíme na celý plech. Cesto si môžte aj rozvaľkať na podložke a potom ho preniesť na plech, ale ja to tak nerobím. Veľkosť plechu je 36x26 cm.
3.
Cesto si natrieme džemom, ktorým nešetríme.
4.
Pripravíme si kokosový sneh.kokosový sneh:
5 vaječné bielka
200 g práškového cukru
200 g strúhaného kokosu
5.
Z bielkov vyšľaháme sneh, pridáme polovicu cukru, prešľaháme a pridáme druhú polovicu cukru. Vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého prisypeme kokos, jemne stierkou premiešame. Toto snehové cesto navrstvíme na džem
a rovnomerne zahladíme stierkou alebo nožíkom.
6.
Takto pripravený koláč pečieme pri teplote 180°C 15 minút, potom teplotu znížime na 170°C a pečieme ešte ďalších asi 15 minút, pokiaľ povrch snehového cesta chytí ružový nádych.
Parádny koláčik...tiež mám viac receptov a skutočne je výborný aj s orechovým aj s kokosovým snehom...len ja mám v receptoch šľahať sneh nad parou, tvoj recept sa odlišuje prípravou snehu ale to mu vôbec neubralo na vzhľade a určite aj na chuti. Pekný deň.
OdpovedaťOdstrániťEvi, ďakujem za pekný komentár, to s tým nad parou počujem prvýkrát a ani na internete som sa s tým nestretla, ale ako sa poznám určite vyskúšam :)
OdstrániťTiež som si myslela vyšlahať nad parou, spravila som podľa Tvojho receptu. Chutí celej rodine. Teraz som upiekla s kokosom, nabudúce sú orechy na rade.
OdpovedaťOdstrániťSom rada že vám koláčik chutil a ďakujem za pekný komentár, určite skúste aj orechový, ten mám ja trocha radšej
Odstrániťmam podobny recept ale cesto sa musi v mojom kolaciku predpiect
OdpovedaťOdstrániťMyslím že som sa s takým receptom už stretla niekde na internete, ja nikdy nepredpiekam :)
OdstrániťJa som musela dať viac múky a aj tak je veľmi krehký, skoro sa rozpadáva, neviem, nabudúce dám asi k 140g muky menej hery? Inak je veľmi chutný:-)
OdpovedaťOdstrániťV recepte je 400 gramov múky a nie 140 gramov, recept pečiem už roky a ešte sa mi nikdy nerozpadával :)
Odstrániť