UPOZORNENIE
Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.
Za pochopenie ďakujem.
sobota 28. mája 2016
Makovo-banánový zákusok
Ak máte radi mak a banány, tak si určite upečte tento skvelý zákusok. Cesto je neskutočne vláčne, mäkkučké a takto vydrží naozaj dlho, čo ani nebude potrebné lebo je tak úžasný, že ho zjete rýchlosťou blesku. Recept je hrnčekový, čiže veľmi jednoduchý a zákusok máte raz dva hotový. Vrchnú plnku môžte pripraviť hocijakú, alebo cesto len posypať cukrom či poliať nejakou polevou.
potrebujeme:
3 vajcia
1 hrnček kryštálového cukru
50 ml oleja
1 kyslá smotana 200 g
3 banány strednej veľkosti, mäkšie, zrelšie
1 hrnček mletého maku
1 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky
1 prášok do pečiva
štipka soli
veľkosť hrnčeka je 2,5 dl
postup:
1.
Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, pokiaľ sa nám nerozpustí cukor.
2.
Za stáleho šľahania pridáme olej a kyslú smotanu.
3.
Po lyžiciach pridávame mletý mak a potom zamiešame najemno vidličkou popučené banány.
4.
Nakoniec pridáme preosiatú múku, zmiešanú s práškom do pečiva a soľou, dôkladne premiešame.
5.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Veľkosť plechu 36x26 cm.
6.
Po upečení a vychladnutí povrch potrieme šľahačkovou plnkou.
šľahačková plnka:
2 x 250 ml 33% smotany, čiže pol litra
2 kopcovité lyžice práškového cukru
2 stužovače do šľahačky
Smotany šľahám každú zvlášť, potom ich spojím a natriem na koláč.
Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.
7.
Šľahačku zahladíme a povrch môžme ešte pokvapkať čokoládou.
piatok 27. mája 2016
Nátierka s cottage cheese a uhorkou
Veľmi chutná a zdravá nátierka. Cottage chesse mám veľmi rada, ešte radšej ako tvaroh, pretože na rozdiel od tvarohu obsahuje aj srvátku a má jemnejšiu chuť. Vysoký obsah proteínov v cottage chesse skvele zaháňa pocit hladu. Vďaka obsahu minerálnych látok, hlavne vápnika a fosforu je súčasťou zdravej výživy a zároveň výbornou prevenciou osteoporózy.
Na túto skvelú nátierku potrebujeme:
200 g cottage chesse
100 g taveného syra
200 g kyslej smotany
jarnú cibuľku, 3-4 kusy
1 menšiu uhorku, šalátovú
soľ a korenie podľa potreby, ja nedávam
Postup:
1.
Kyslú smotanu si vymiešame s taveným syrom.
2.
Pridáme cottage chesse
a premiešame.
3.
Pridáme najemno nakrájanú jarnú cibuľku
a znova jemne premiešame.
4.
Nakoniec pridáme uhorku, ktorú si nakrájame na menšie kocky
premiešame a nátierku máme hotovú.
piatok 20. mája 2016
Jemný tvarohovo-makový koláč
Užasne jemný, mäkkučký a šťavnatý koláč z dvojakého cesta. Je pomerne rýchly a jednoduchý na prípravu, určite ho poniektorí poznáte, možno z inou plnkou, tá sa dá použiť naozaj hocijaká. Je prudko návykový a veľmi rýchlo sa zje :).
Spodné cesto:
250 g polohrubej múky
100 g práškový cukor
125 g Hery alebo masla
1 vajce
1/2 balička prášku do pečiva
1 vanilkový cukor
Z uvedených surovín spracujeme cesto.
Tvarohová plnka:
550 g hrudkového jemného tvarohu
200 g kyslej smotany
100 g práškového cukru
Všetko spolu premiešame.
Maková plnka:
1 dl mlieka
80 g kryštálového cukru
8 g masla - asi jedna čajová lyžička
1 vanilkový cukor
150 g mletého maku
Mlieko, maslo a cukor privedieme k varu, odstavíme a do horúceho vsypeme mletý mak, premiešame.
Vrchné piškótové cesto:
4 vajcia
5 lyžíc práškového cukru
7 lyžíc polohrubej múky
pol balíčka prášku do pečiva
Žĺtka s cukrom vymiešame do peny a zľahka primiešame vyšľahané bielka. Nakoniec pridáme preosiatú múku s práškom do pečiva a dôkladne premiešame.
Postup:
1.
Plech o veľkosti 36x24 cm, vymastíme a vysypeme múkou.
2.
Spodné cesto si dáme na plech
a rukou rovnomerne roztlačíme.
3.
Na cesto rozotrieme tvarohovú plnku a z makovéj plnky lyžičkou tvoríme kôpky, ktoré ukladáme na rozotretý tvaroh. Mokrými prstami mak mierne stlačíme do tvarohu a snažíme sa to pekne zarovnať.
4.
Na takto pripravenú plnku nalejeme piškótové cesto a povrch zarovnáme.
5.
Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180°C asi 35 minút.
6.
Po upečení a vychladnutí môžme posypať práškovým cukrom alebo pokvapkať čokoládou.
piatok 13. mája 2016
Škvarkové koláče so slivkovým lekvárom
Škvarkové koláče mojej mamy, ktoré zbožňujem už od detstva, krehučké mäkučké s úžasnou kombináciou chutí. Aj keď škvarkové pagáče nemám veľmi v láske, tak túto kombináciu škvarkového cesta so slivkovým lekvárom zbožňujem, čím slanšie škvarky tým lepšie vynikne chuť slivkového lekváru. Samozrejme so soľou opatrne a kľudne použite aj škvarky nesolené, záleží kto má čo rád, no pri slaných tá slivková chuť vynikne viac.
cesto:
400 g polohrubej múky
20 g droždia (ja používam sušené 1 balíček 7 g)
250 ml vlažného mlieka (aby cesto nebolo husté ani riedke)
50 g kryštálového cukru
50 g roztopeného masla
1 vajce
1/2 lyžičky soli
po vykysnutí cesta ešte 250 g mletých bravčových škvariek (kupujem hotové, dostupné v každom markete)
na plnenie slivkový lekvár
roztopené maslo na potieranie koláčov po upečení
1.
Do väčšej misy dáme múku, vajíčko, maslo, vykysnutý kvások a zarobíme cesto.
2.
Cesto dobre vymiesime a necháme kysnúť na teplom mieste asi 45 minút.
3.
po vykysnutí cesta ešte 250 g mletých bravčových škvariek (kupujem hotové, dostupné v každom markete)
na plnenie slivkový lekvár
roztopené maslo na potieranie koláčov po upečení
postup:
1.
Najprv si pripravíme kvások tak, že mlieko trocha zohrejeme aby bolo vlažné (pozor, ak mlieko ohrejete príliš a bude teplé tak zničíte kvasinky a cesto vám nevykysne), potom do neho pridáme droždie a kryštálový cukor.
Premiešame a dáme kysnúť.
Do väčšej misy dáme múku, vajíčko, maslo, vykysnutý kvások a zarobíme cesto.
2.
Cesto dobre vymiesime a necháme kysnúť na teplom mieste asi 45 minút.
3.
Po vykysnutí cesto dáme na pomúčenú podložku.
4.
Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a malou lyžičkou rovnomerne rozložíme na cesto mleté škvarky.
Stierkou pekne rovnomerne rozmažeme po celom ceste.
5.
Cesto zvinieme do závinu a prehneme ho na polovicu
Necháme odpočívať 15 minút a potom ho znova rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm
Znova stočíme do závinu, prehneme a necháme znova odpočívať 15 minút. Robíme to takto na dvakrát, aby sa nám do cesta škvarky lepšie zakomponovali.
Po 15 minútach si cesto rozvaľkáme, nakrájame na štvorce, okraje štvorčeka (stačí na polke štvorčeka) ktoré budeme spájať namažeme rozšľahaným vajíčkom, pridáme slivkový lekvár, štvorček spojíme a na vzniknutom trojuholníčku pritlačíme okraje.
4.
Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a malou lyžičkou rovnomerne rozložíme na cesto mleté škvarky.
Stierkou pekne rovnomerne rozmažeme po celom ceste.
5.
Cesto zvinieme do závinu a prehneme ho na polovicu
Necháme odpočívať 15 minút a potom ho znova rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm
Znova stočíme do závinu, prehneme a necháme znova odpočívať 15 minút. Robíme to takto na dvakrát, aby sa nám do cesta škvarky lepšie zakomponovali.
Po 15 minútach si cesto rozvaľkáme, nakrájame na štvorce, okraje štvorčeka (stačí na polke štvorčeka) ktoré budeme spájať namažeme rozšľahaným vajíčkom, pridáme slivkový lekvár, štvorček spojíme a na vzniknutom trojuholníčku pritlačíme okraje.
6.
Trojuholníčky ukladáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie
a pečieme pri teplote 180°C asi 20-25 minút. Po upečení hneď potrieme roztopeným maslom, aby nám koláče ostali krásne mäkké na dlhu dobu pokiaľ sa nezjedia :).
piatok 29. apríla 2016
Jemný jogurtový chlebík s čokoládou
Jemný, mäkkučký a šťavnatý jogurtový chlebík, ktorý máte hotový raz dva. Výborný k čaju, ku kávičke, vydrží veľmi dlho šťavnatý a mäkký, preto si ho môžte kľudne upiecť aj večer a ráno si na ňom pochutíte pri raňajkách.
1 biely jogurt 200 g
3 vajcia
200 g práškového cukru
300 g hladkej múky
150 g oleja
citrónová kôra s pol citróna
1 lyžica citrónovej šťavy
1 vanilkový cukor
1 prášok do pečiva
30 g čokolády
veľkosť formy 27 cm, môže byť aj trocha menšia
1.
Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme vanilkový cukor, jogurt a olej. Keď to máme dostatočne vymiešané po častiach pridáme preosiatú múku zmiešanú s práškom do pečiva, citrónovú šťavu a dôkladne premiešame.
Nakoniec pridáme citrónovú kôru
a cesto premiešame.
2.
Cesto vylejeme do vymastenéj a múkou vysypanéj formy. Povrch cesta posypeme nakrájanou čokoládou
a lyžicou čokoládu mierne postláčame do cesta.
Povrch zahladíme a dáme piecť do vyhriatej rúry.
3.
Pečieme pri teplote 180°C asi 30-35 minút.
nedeľa 24. apríla 2016
Tvarohová pomazánka s mrkvou
Rýchla, zdravá a proste výborná, veľmi jemná pomazánka bez masla.
potrebujeme:
250 g mäkkého tvarohu vo vaničke, použila som nízkotučný
150 g taveného syra
1 mrkva, stredne veľká najemno nastrúhaná
pažítka
1 vajíčko uvarené na tvrdo
soľ, korenie podľa potreby, ja som nedávala, mame radšej takto natural
postup:
1.
Tvaroh so syrom poriadne vymiešame.
2.
Z uvareného vajíčka si oddelíme žĺtko a vymiešame ho s tvarohom a syrom.
3.
Pridáme najemno nakrájané bielko, pažítku, nastrúhanú mrkvu
a poriadne vymiešame.
piatok 22. apríla 2016
Rýchly smotanový koláč s ovocím a maslovou posýpkou
Jednoduchý, rýchly, vďaka kyslej smotane veľmi jemný a vláčny koláč. Ak máte po ruke akékoľvek ovocie, kľudne môžte kombinovať aj viac druhov, tak si skúste upiecť túto rýchlovku s mäkkučkým cestom a chrumkavou posýpkou. Svoju mäkkosť a vláčnosť si tento koláčik zachová veľmi dlho.
cesto:
2 vajcia
1 dl oleja
300 g polohrubá múka
150 g práškový cukor
200 ml kyslá smotana
0,5 dl mlieka
1 prášok do pečiva
ovocie akékoľvek či už zavárané alebo čerstvé, ja som použila zavárané broskyne
Rozmer plechu 26x36 cm.
1.
Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, smotanu, mlieko a poriadne došľaháme. Do toho vmiešame preosiatú múku s práškom do pečiva a poriadne premiešame.
2.
Cesto vylejeme na plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Na vrch poukladáme ovocie
a dáme piecť na 180°C asi 15 minút. Po 15 minútach koláč vyberieme, posypeme pripravenou posýpkou
a dáme piecť ďalších cca 15 minút.
Po upečení môžme ešte posypať práškovým cukrom.
posýpka:
50 g maslo
50 g polohrubá múka
50 g detská krupica
25 g práškový cukor
25 g kryštálový cukor
Z masla , cukru, múky, a krupice si prstami premiešavaním pripravíme posýpku.
piatok 8. apríla 2016
Linecký tvarohový koláč s malinovým džemom
Úžasný koláč s krehulinkým cestom, šťavnatou a osviežujúcou tvarohovo-malinovou plnkou. Je jednoduchý ale chuťovo naozaj luxusný.
Mala som doma výborný domáci farmársky tvaroh a tak som rozmýšľala, akú dobrotu z neho pripraviť. Kedže minule som piekla podobný koláč, len s trocha odlišnou tvarohovou plnkou, ktorá by sa dala použiť aj u tohoto koláča (pre recept kliknite TU) a veľmi nám chutil, tak som sa rozhodla že ho trocha okrášlim džemom a pripravím ho. Trocha som upravila pomer cesta a koláčik bol naozaj vynikajúci, ak vás zaujal určite si ho upečte, odporúčam.
250 g polohrubej múky
100 g práškový cukor
125 g Hery alebo masla
1 vajce
1/2 balička prášku do pečiva
1 vanilkový cukor
500 g hrudkového jemného tvarohu
250 g mäkkého tvarohu vo vaničke
100 g práškového cukru
1 žĺtok
1 lyžica citrónovej šťavy
džem - najlepšie domáci, redší, ak ho máte hustejší stačí rozriediť trochou vody
Všetko okrem džemu spolu zmiešame.
1.
Z uvedených surovín na cesto spracujeme cesto. Tortovú formu o veľkosti 26 cm, vymastíme a vysypeme múkou.
2.
Cesto rukou rovnomerne roztlačíme na dno tortovej formy a ťaháme ho hore po okraj asi na výšku 3 cm. Hrúbka cesta by mala byť cca 0,4 cm.
3.
Na cesto rozotrieme tvarohovú plnku a okraj cesta prstom jemne zatlačíme zarovno s plnkou, aby to bolo krajšie.
4.
Na tvarohovú plnku si dáme džem, akýmkoľvek spôsobom, či už takto ako ja kde som si do sáčku dala džem a naťahala pásiky, ktoré potom špáradlom preťahujeme do strán, alebo môžte dať lyžičkou kôpky a špáradlom urobiť nejakú peknú štruktúru.
5.
Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180°C asi 45 minút.
6.
Po upečení a vychladnutí môžme posypať práškovým cukrom.
Mala som doma výborný domáci farmársky tvaroh a tak som rozmýšľala, akú dobrotu z neho pripraviť. Kedže minule som piekla podobný koláč, len s trocha odlišnou tvarohovou plnkou, ktorá by sa dala použiť aj u tohoto koláča (pre recept kliknite TU) a veľmi nám chutil, tak som sa rozhodla že ho trocha okrášlim džemom a pripravím ho. Trocha som upravila pomer cesta a koláčik bol naozaj vynikajúci, ak vás zaujal určite si ho upečte, odporúčam.
Cesto:
250 g polohrubej múky
100 g práškový cukor
125 g Hery alebo masla
1 vajce
1/2 balička prášku do pečiva
1 vanilkový cukor
Tvarohová plnka:
500 g hrudkového jemného tvarohu
250 g mäkkého tvarohu vo vaničke
100 g práškového cukru
1 žĺtok
1 lyžica citrónovej šťavy
džem - najlepšie domáci, redší, ak ho máte hustejší stačí rozriediť trochou vody
Všetko okrem džemu spolu zmiešame.
Postup:
1.
Z uvedených surovín na cesto spracujeme cesto. Tortovú formu o veľkosti 26 cm, vymastíme a vysypeme múkou.
2.
Cesto rukou rovnomerne roztlačíme na dno tortovej formy a ťaháme ho hore po okraj asi na výšku 3 cm. Hrúbka cesta by mala byť cca 0,4 cm.
3.
Na cesto rozotrieme tvarohovú plnku a okraj cesta prstom jemne zatlačíme zarovno s plnkou, aby to bolo krajšie.
4.
Na tvarohovú plnku si dáme džem, akýmkoľvek spôsobom, či už takto ako ja kde som si do sáčku dala džem a naťahala pásiky, ktoré potom špáradlom preťahujeme do strán, alebo môžte dať lyžičkou kôpky a špáradlom urobiť nejakú peknú štruktúru.
5.
Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180°C asi 45 minút.
6.
Po upečení a vychladnutí môžme posypať práškovým cukrom.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)