cesto:
5 vajcia
250 g kryštálového cukru
1 dl vlažnej vody
1 dl oleja
270 g polohrubej múky
30 g kakaa
1 prášok do pečiva
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. Do toho si primiešame preosiate kakao a múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 36 x 26 cm.
---------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. Po vyšľahaní pridáme preosiate kakao a múku s práškom do pečiva.
plnka:
0,6 l mlieka
5 lyžíc kryštálového cukru
2 čokoládové pudingy
1 Hera - 250 g
3 lyžice kakaa
1 menší mandarínkový kompót
Z mlieka, cukru a pudingov si uvaríme hustý puding.
Puding necháme vychladnúť na izbovú teplotu a poriadne vyšľaháme s herou, ktorá musí mať tiež izbovú teplotu, aby sa plnka nezrazila.
Pridáme kakao, odkvapkáne mandarínky a poriadne došľaháme.
Upečené a vychladnuté cesto prekrojíme vodorovne na polovicu a naplníme 2/3 krému.
Povrch koláča potrieme zvyšnou 1/3 krému a na to natrieme 2 vyšľahané šľahačky.
šľahačková plnka:
2 x 250 ml 33% smotany
2 kopcovité lyžice práškového cukru
2 stužovače do šľahačky
Smotany šľahám každú zvlášť, potom ich spojím a natriem na koláč.
Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.
Tieto rezy vyzeraju uzasne :) mohla by som tu heru v plnke vymenit za maslo?
OdpovedaťOdstrániťNa plnku používam len maslo
OdstrániťĎakujem, myslím že ano :)
OdpovedaťOdstrániť