Skoro každá gazdinka má svoj odskúšaný, osvedčený recept na linecké pečivo a tento je ten môj, podľa ktorého pečiem koláčiky už zopár rokov. Koláčiky stačí piecť tesne pred sviatkami, lebo sú hneď po naplnení džemom mäkučké.
cesto:
500 g hladkej múky
200 g práškový cukor
2 žĺtky
štipka soli
375 g hery alebo masla
vanilkový cukor alebo vanilková esencia
štipka prášku do pečiva / nemusí byť
postup:
1.
Z týchto surovín si vymiesime hladké cesto, ktoré necháme odpočívať 1 hodinu.
2.
Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 3-4 mm.
3.
Vykrajujeme formičkami rôzne tvary tak, aby sme mali vrchnú časť s dierkou a spodnú plnú, ukladáme na plech ktorý sme vystlali papierom na pečenie.
4.
Cesto pečieme pri teplote 180°C mierne do ružova, asi 7 minút.
5.
Upečené naplníme džemom a ozdobíme.
Dobry den prosim jak postupovat pri tmavem teste? Jen pridat kakao ?
OdpovedaťOdstrániťSu uzasne a makke ako pise autorka, robila som pre zmenu s Herou. Dakujem za skvely tip. Uz nikdy inak :-D
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Darinka za komentár, som rada že chutilo :)
OdpovedaťOdstrániť