štvrtok, 11. decembra 2014

Orechové mušle



Veľmi krehké, jemné a chutné pečivo, ktoré je jednoduché a nenáročné na prípravu. Mušle sú výborné hneď po upečení, preto ich môžte piecť na poslednú chvíľu pred sviatkami, ale výborne sú aj keď sa uložia niekoľko dní na chladnejšom mieste.

cesto:
250 g hladkej múky
200 g Hery
1 vajce
1 lyžica vlažnej vody

S týchto surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme aspoň hodinu odpočívať.

Vyváľame si plát asi 3-4 milimetre hrubý a vykrajujeme kolieska s priemerom asi 5 centimetrov. Môžte aj menšie aj väčšie, ale tieto 5 centimetrové sú podľa mňa najvhodnejšie.

Kolieska naplníme plnkou, prehneme a okraje pevne spojíme. 
Na plech si dáme papier na pečenie a ukladáme pripravené koláčiky.


plnka:
100 g mletých orechov
100 g práškového cukru
1 vajce
3 štvorčeky nastrúhanej bielej čokolády  
trocha rumu alebo rumovej esencie

Vajíčko vyšľaháme s cukrom, pridáme orechy. nastrúhanú čokoládu, trocha rumu (1 lyžicu) alebo rumovú esenciu (pár kvapiek) a poriadne premiešame.


Pečieme pri teplote 170 °C do ružova, asi tak 10-15 minút.

Hneď po upečení obaľujeme v práškovom cukre.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.