pondelok, 29. decembra 2014

Jednohubky na Silvestra - nátierky a peny


Na tieto jednohubky som pripravila syrovú a šunkovú penu, ale pridám aj niekoľko receptov na skvelé nátierky, ktoré odporúčam vyskúšať. Jednohubky zdobíme rôznou zeleninou alebo hocičím podľa chuti.



Syrová pena



100 g taveného syra

2 lyžice masla alebo smotanového pomazankového masla
2 lyžice kyslej smotany alebo majonézy
trocha bieleho korenia
trocha sušeného cesnaku



Rozmiešame si maslo, pridáme syr a zjemníme kyslou smotanou alebo majonézou a vyšľaháme na penu, ktorú natrieme na nakrájané asi 1 centimeter hrubé kolieska z bagety alebo rožkov.




Šunková pena




200 g šunky alebo šunkovej salámy

50-70 g masla alebo pochúťkového masla bez príchute
3 lyžice kyslej smotany alebo majonézy
1 menšia cibuľa
koreniny podľa chuti, čierne korenie, červená paprika, sušený cesnak, trocha provensalského korenia alebo sušenej bazalky



Šunku pokrájame na kocky a rozmixujeme ponorným mixerom, pridáme maslo, kyslú smotanu,nastrúhanú cibuľu, koreniny a poriadne vyšľaháme. Šunkovú penu natrieme na pokrájané bagetky alebo  ju dáme do vrecka na zdobenie a nastriekate na bagetky.




Cesnakovo-syrová nátierka



Trocha pikantná vďaka cesnaku, výborná k vínku na rôzne príležitosti




1 majolenka (250ml)
200g tvrdého syra
malá konzerva kukurice
4-5 strúčikov cesnaku



Tvrdý syr nahrubo nastrúhame. Pridáme majolenku, kukuricu a prelisovaný cesnak. Premiešame a natrieme na nakrájané asi 1 centimeter hrubé kolieska z bagety alebo rožkov.




Tuniaková nátierka




1 tuniak v plechovke 

3 vajcia uvarené na tvrdo
2 polievkové lyžice kečupu 
2 polievkové lyžice masla (napr. Rama) 
1 polievková lyžica horčice (ja dávam kremžsku)
1 nadrobno nastrúhaná menšia cibuľa



Vajíčka si uvaríme na tvrdo a pretlačíme si ich cez krájač, nastrúhame si nadrobno cibuľu, pridáme tuniaka, kečup, maslo a horčicu. Zamiešame a nátierka je hotová. Natierame na bagetu, rožky alebo hrianky.





Vajíčková nátierka 




4 vajíčka
5 trojuholníčkov mäkkého syra 
maslo - RAMA podľa chuti
1 lyžica majonézy
1 menšia cibuľa 
sterilizované uhorky
plnotučná horčica




Uvaríme vajíčka natvrdo, pretlačíme si ich cez krájač, do misky pridáme mäkký syr, maslo, majonézu, na jemno nakrájanú alebo nastrúhanú cibuľu a uhorku, pridáme horčicu podľa chuti,  aspoň jednu polievkovú lyžicu a všetko poriadne vymiešame. 




Francúzska nátierka s tuniakom



1 tuniak v oleji ,kúsky, nie drvený
2 vajíčka na tvrdo
150 g jemného tvarohu
1 lyžice horčice
najemno nastrúhaná cibuľka alebo posekaná pažítka
soľ podľa potreby
citrónová šťava 



Vajíčka postrúhame na jemno, pridáme tuniaka aj s olejom, tvaroh, horčicu, cibuľku alebo pažítku, dochutíme citrónovou šťavou  a pridáme soľ.

3 komentáre:

  1. Zajtra okrem 2 vsetky vyskusam. Dufam, ze budu mnamky 😊

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Syrová, cesnakovo-syrová a tunuaková pomazánka (nedávam vajíčka) sú u nás TOP :-) šunková je tiež skvelá :-) zaujímali by ma či robis aj avokadovu, pretože ja som ju robila raz a nejako mi to nechutilo, tak reku ci nejaký osvedčený recept nemáš 😃😄 keď bude po dobrej cene chcem vyskúšať, ďalšiu šancu dať tejto zelenine 😅😄

    www.sweet-ayka.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.