UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania (zakázané a trestné). Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

streda 12. novembra 2014

Žerbo rezy



Úžasný, tradičný koláč našich babičiek a prababičiek, ktorý sa nikdy nepreje a u nás nikdy nesmie chýbať na sviatočnom stole. Chuťovo veľmi vyvážený, jemný a mäkkučký koláč, ktorý vydrží veľmi dlho, samozrejme keď sa nezje. Recept je od mojej mamy,  miliónkrát vyskúšaný a miliónkrát vychválený.


cesto:


400 g polohrubej múky


250 g masla alebo Hery

1 vajce

1 žĺtok

1 lyžica práškového cukru

20 g droždia

4 lyžice vlažného mlieka 



plnka:



ľubovoľný džem (ríbezľový, malinový...)


250 g mleté orechy

150 g práškového cukru


čokoládová poleva:



100 g čokolády na varenie


25 g cery

1 kávovú lyžičku oleja

Čokoládovú polevu si pripravíme rozpustením čokolády, tuku a oleja nad parou alebo na veľmi jemnom plameni.




postup:


1.

V preosiatej múke rozmrvíme maslo alebo Heru, pridáme vajce, žĺtok, cukor, v troche mlieka rozmiešané droždie a zamiesime cesto.

2.

Vypracované cesto rozdelíme na 3 diely a každý osobitne vyvaľkáme.

3.
Na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme plát do požadovaného tvaru pekáča. V prípade, ak sa Vám cesto trhá, treba priliať troška mlieka a znova prepracovať, cesto bude vláčnejšie a nebude sa trhať.

4.
Jeden vyvaľkaný diel položíme na vymastený a múkou posypaný plech, natrieme džemom (džemom nešetríme, možme dať hrubšiu vrstvu), husto posypeme zomletými orechmi a cukrom, poriadne vtlačíme a zarovnáme, prikryjeme druhým dielom, ktorý tiež potrieme džemom, posypeme orechmi a cukrom. Zakryjeme tretím dielom a poriadne pritlačíme.

5.
Povrch popicháme vidličkou, necháme takto podkysnúť asi pol hodiny a vo vyhriatej rúre upečieme. Pečieme pri teplote 180°C asi 25-30 minút.

6.
Rozmer plechu je 37 x 27 cm.

7.

Upečený a vychladnutý koláč vyklopíme naopak a spodnú časť koláča polejeme čokoládovou polevou. 
Necháme stuhnúť a pokrájame na rezy.









13 komentárov:

  1. čo je trochu mlieka?Koľko ml.?Mám byť cesto hustejšie či redšie?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. asi tak 4 lyžice na rozrobenie kvásku, cesto má byť mäkke

      Odstrániť
  2. Prosím vás a ná akej teplote piecť a koľko ?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. zarobene cesto sa nechá vykysnúť ,alebo sa hned može s nim robiť a nechať hotove len podkysnúť?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Cesto sa nenecháva vykysnúť, pracujeme s ním hneď a hotové necháme podkysnúť pol hodinu. Niekto necháva podkysnúť až hodinu, aj tak sa dá ale ja to nechávam len tú pol hodinku.

      Odstrániť
    2. Ďakujem...vyzerá úžasne ide sa vypekat:-)

      Odstrániť
  4. Mne najviac chutí s marhuľovým džemom...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. mozem pouzit suche drozdie?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dobrý deň,
    Prosím vás, ako dlho vydrží koláčik čerstvý? :) Ďakujem!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, neviem, u nás sa zje pomerne rýchlo, záleží aj od skladovania, ale týždeň určite :)

      Odstrániť
  7. Dobrý deň - hľadala som dobrý, osvedčený recept na žerbó a tak som si našla cestu na tento úžasný blog. Ešte som ho celý neprešla ale už teraz viem, že bude môj obľúbený.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.