UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 5. júna 2015

Krémeš na piškóte





Krémeš mám veľmi rada, ale pečiem ho veľmi málo, pretože vždy ma odrádza pracné pečenie dvoch plátov cesta, či už lístkového alebo medového. Vymyslela som si túto variantu a bolo to naozaj výborne, zákusok nám veľmi chutil, vrelo odporúčam.

cesto:


4 vajcia

200 g kryštálového cukru

1 dcl vlažnej vody

0,5 dcl oleja

220 g polohrubej múky

30 g kakaa

1/2 balíčka  prášku do pečiva

Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. Do toho si primiešame preosiate kakao a múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 36 x 26 cm. 

---------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. Po vyšľahaní pridáme preosiate kakao a múku s práškom do pečiva.





plnka :



750 ml mlieka
150 g kryštálového cukru
2 vanilkové pudingy-prášok alebo 2 zlaté klasy
2 lyžice hladkéj múky
3 žĺtky
3 bielky
200 g masla alebo Hery

1. 
Do mlieka si dáme cukor, vanilkové pudingy, hladkú múku, 3 žĺtky a poriadne premiešame. Dáme variť a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Odstavíme a hneď si vyšľaháme sneh z 3 bielkov a štipky soli. Hneď ešte do horúceho pudingu vmiešame vyšľahaný sneh, 
poriadne ale zľahka premiešame.

Necháme vychladnúť a stuhnúť.

2.
Keď nám puding vychladne na izbovú teplotu, tak do neho zašľaháme maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu. Poriadne vyšľaháme a takto pripravenú plnku natrieme na vychladnuté cesto.

3.
Dáme vychladiť a na vychladený natrieme šľahačkovú plnku.


šľahačková plnka:


2 x 250 ml  33% alebo 40% smotany 

2 kopcovité lyžice práškového cukru
2 stužovače do šľahačky

Smotany šľahám každú zvlášť, potom ich spojím a natriem na koláč.

Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.

1 komentár:

  1. Dnes som skúsila upiecť tento koláčik a vyzerá a aj chutí výborne. Ďakujem, že ste sa podelili o recept. Spočiatku sa mi pudigová plnka zdala málo sladká, ale v spojení všetkých chutí je to super. Nepodario sa mi vyšľahať šlahačku a to hneď 2x :) tak som do oboch primiešala želatínu a do tej druhej aj kakao, takže nakoniec na koláčiku boli 3 rôznofarebné krémové plnky.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.