Ak máte radi čokoládové zákusky minimálne tak ako ja, tak tieto rezy vám zaručene odporúčam všetkými desiatimi. Plnka mi svojou ľahkosťou, chuťou a konzistenciou pripomína ľadovú čokoládu, ktorá spolu s nadýchaným vláčnym cestom a orechovými guľôčkami zanechá nezabudnuteľný lahodný pocit na jazyku.
cesto:
4 vajcia
200 g kryštálového cukru
70 ml vlažnej vody
70 ml oleja
270 g polohrubej múky
30 g kakaa
1 prášok do pečiva
postup:
1.
Pripravíme a upečieme si cesto.
Pripravíme a upečieme si cesto.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov.
Do toho si primiešame preosiatú múku s kakaom a práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame.
2.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 34 x 25 cm.
-----------------
-----------------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej.
Polovice cesta dáme na seba a okraje orežeme.
6.
Pripravíme si čokoládovú plnku.
čokoládová plnka:
500 g mascarpone
250 ml 33% šľahačkovéj smotany
80 -100 g práškového cukru /podľa chuti
120 g čokolády / miešala som 50:50 čokoládu na varenie 52% a horkú 74%
Najprv si prevaríme smotanu, keď začne vrieť odstavíme ju, necháme cca 1 minútu vychladnúť a hneď ňou zalejeme nadrobno polámanú čokoládu, Jemne premiešavame, aby sa nám to pekne spojilo, prikryjeme fóliou a necháme v chladničke poriadne vychladiť aspoň na 4 - 5 hodín.
Mascarpone si jemne vyšľaháme s práškovým cukrom, netreba to dlho šľahať aby sa nám to neprešľahalo cca 1 - 2 minúty. Pridáme vychladenú čokoládovú šľahačku
a spolu prešľaháme na hustý krém, znova to nešľaháme dlho aby sa nám to neprešľahalo, cca 2-3 minúty.
7.
Plnku si rozdelíme na tretiny, jednou tretinou naplníme stred
a zvyšnou plnkou natrieme vrch a dozdobíme.
8.
Z orezaných okrajkov cesta si môžme pripraviť guľôčky na ozdobu, pridaním džemu, nutely, pripadného zvyšného krému a trochou strúhanky. Obalila som ich nasekanými orechmi, ktoré som predtým opiekla na suchej panvici, no môžte použiť aj kokos.
500 g mascarpone
250 ml 33% šľahačkovéj smotany
80 -100 g práškového cukru /podľa chuti
Boha jeho, toto někdy udělám :D
OdpovedaťOdstrániťNech vám chutí V3ronika :)
OdstrániťDakujem za dalsi skvely receptik.Som si dovolila sa inspirovat a trosku pozmenit.S bielou cokoladou,kokosom a jahodovym dzemom.Piskota dost vyskocila,nabuduce dam o vajicko menej�� Nabuduce vyskusam aj s hnedou coko, dakujem��
OdpovedaťOdstrániťNemáte za čo Zdenka, veľmi ma teší že ste sa inšpirovali :)
OdstrániťLuxusný koláčik, viem si predstaviť že chutil výborne aj keď u nás mascarpone nemusí byť, nahrádzam ho jemným tvarohom :))). Pekný deň
OdpovedaťOdstrániťDnes som ho robila je vynikajúci ja som ešte upečené cesto natrela malinovým lekvárom :)
OdpovedaťOdstrániť