Veľmi krehké a jemné orechové koláčiky, ktoré sa rozplývajú na jazyku. Tento recept som si upravila podľa svojich predstáv z jedného starého receptu, pomermi gramáže a pridaním žĺtkov do cesta. Vďaka tomu, že sú pripravované z polohrubej múky, ako väčšina starodávnych receptov na vianočné pečivo, tak tieto oválky sú neskutočne krehké a po naplnení mäkučké.
cesto:
180 g práškového cukru
450 g polohrubej múky
250 g margarínu / hera, smetol / izbovej teploty
160 g mletých orechov
2 žĺtky
vanilkový cukor alebo trocha vanilky
postup:
1. Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme aspoň pol hodinu odpočívať.
2.
Z cesta vyvaľkáme tenší plát, z ktorého vykrajujeme oválky alebo kolieska. Vykrojené oválky ukladáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.
Cesto je veľmi krehké, kedže je z polohrubej múky, ale vďaka tomu počas pečenia oválky krásne držia tvar a po upečení sú krehučké. Pečieme do ružova pri teplote 170 °C asi 15 minút.
3.
Oválky som plnila na druhý deň karamelovou plnkou.
karamelová plnka:
300 ml mlieka
1 vanilkový puding
2 lyžice kryštálového cukru
200 g masla
polovicu plechovky karamelového salka
Do mlieka dáme cukor a pudingový prášok, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Keď nám puding vychladne, primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.
Nakoniec pridáme salko a ešte dôkladne prešľaháme.
skusim , dobre to vyzera
OdpovedaťOdstrániťDobrý večer, skúsili ste tento recept?aj mne a to pozdáva...oplatí sa to spraviť? A ake mnozstvo je z toho?
Odstrániť60 kusov
OdstrániťRobila som tieto oválky na vianoce a môžem len a len odporučiť. Sú výborné. Ďakujem za super receptík. :-)
OdpovedaťOdstrániťAj ja ďakujem za komentár, som rada že sa vám vydarili :)
OdstrániťChcela bi so sa opitat ze kebi som nedala salko len karamelovi puding?alebo normalne salko dakujem
OdstrániťVeľmi veľmi chutne 😊..a je ich fakt veľa 😆
OdpovedaťOdstrániťĎakujem :), je ich veľa ale určite sa zjedia, výborné sú aj neplnené, len tak ako keksík:)
OdstrániťMňam, opět se mi zbíhají sliny :)
OdpovedaťOdstrániť:)
OdstrániťTake jsme je zkouseli a musim rict, ze jako prvni zmizeli... byli opravdu skvele a letos je budeme delat z vice davek... dekujeme za recept!
OdpovedaťOdstrániťDobrý deň, chcem sa poďakovať za skvelú inšpiráciu na úžasný recept,vyskúšala som ich ako vianočné pečivo a sú vynikajúce..odporúčam všetkým vyskúšať, príprava nenáročná :-)
OdpovedaťOdstrániťChystám sa vyskúšať aj linecký orechovo-jablkový koláč..orechy v zákuskoch sú topka :-)
Dobry den, mozem sa opytat, to salko sa vari ci nevarene sa dava? Dakujem :-)
OdpovedaťOdstrániťDáva sa karamelové kúpené, ktoré už netreba variť, alebo keď nemáte karamelové len obyčajné, tak ho treba variť aby bolo karamelové.
Odstrániťorechové oválky sú veľmi chutné, dnes som ich upiekla a sú vynikajúcej chute, a to ešte nie sú naplnené. S krémom budú určite úžasné. Piekla som ich prvý-krát, ale každému vrele odporúčam......
OdpovedaťOdstrániťMozem dat kokos namiesto orechov?
OdpovedaťOdstrániťNeodporúčam.
OdstrániťTieto oválky vôbec nevydržia, ani kým ich naplníte, ak máte doma pažrošov ako ja, budú miznúť ihneď z plechu... �� Spravila som orechové, kokosové aj škoricové a po 4 hodinách boli fuč... Na vianoce asi budem musieť piecť v noci a schovám ich ��
OdpovedaťOdstrániťSú fantastické, môj syn povedal, že najlepšie koláčiky, odporúčam určite.
OdpovedaťOdstrániťMôžem použiť aj karamelový puding
OdpovedaťOdstrániť