Mäkučké, nadýchané, veľmi jemné a svieže rezy, na ktorých si pomaškrtí naozaj každý, no hlavne deti. Koláčik je jednoduchý a nenáročný na prípravu, určite sa oplatí upiecť.
cesto:
5 vajcia
250 g kryštálového cukru
1 dl vlažnej vody
1 dl oleja
300 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
postup:
1.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov.
Do toho si primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame.
2.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 36 x 25 cm.
---------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej.
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej.
Po vyšľahaní pridáme preosiatú múku s práškom do pečiva.
Cesto po upečení a vychladnutí prerežeme na polovicu. Ja používam tento skvelý pomocník, strunový krájač, ktorý kúpite v obchodnej sieti Tescoma.
Precízne a jednoducho rozkrojí cesto široké až 30 cm.
Samozrejme ak máte dva rovnaké plechy a teplovzdušnú rúru, tak si cesto rozdeľte na 2 polovice a dajte upiecť naraz na dvoch plechoch.
4.
Pripravíme si plnku.
tvarohovo-šľahačkovú plnka:
250 g mäkký polotučný tvaroh / môžte použiť aj 2 tvarohy čiže 500 g, ja som nemala
3 - 4 lyžice práškového cukru
1 vanilkový cukor alebo vanilka
2 x 250 ml 33% šľahačkovej smotany, čiže pol litra
2 kopcovité lyžice práškového cukru
2 stužovače do šľahačky
Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme. Smotanu šľahám každú zvlášť, potom ich postupne pridám k tvarohu.
V mise si vymiešame tvaroh s 3-4 lyžicami práškového cukru a po
častiach do toho jemne vmiešame vyšľahanú šľahačku.
5.
Na prekrojené cesto natrieme pripravenú plnku a prikryjeme druhou polovicou cesta.
6.
Povrch potrieme citrónovou polevou.
citrónová poleva:
4 lyžice vriacej vody
2 lyžice citrónovej šťavy
300 g práškového cukru (cukor musí byť kvalitný jemné mletý, škrobový)
Do misy si dáme vriacu vodu, pridáme citrónovú šťavu, premiešame a do toho prisypávame po častiach práškový cukor.
Poriadne vyšľaháme ručným elektrickým šľahačom alebo metličkou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.