Šťavnatý, jemný, neskutočne chutný a voňavý koláč.
Dostala som od dobrej susedky jabĺčka, tak som rozmýšľala čo z nich upiecť, no a nakoniec som sa rozhodla pre tento starodávny koláč, ktorý som si trocha doladila podľa svojich preferencií a nebanujem. Bol naozaj fantastický myslím, že lepší jablkový koláč som nejedla, určite vyskúšajte a dajte vedieť ako vám chutil :)
cesto:
200 g práškového cukru
200 g Hery maslovej
5 žĺtkov
200 ml mlieka
300 g polohrubej múky
1/2 prášku do pečiva
plnka:
1,5 - 2 kg jabĺk
3 PL kryštálového cukru (podľa sladkosti jabĺk)
3-4 lyžice strúhanky, môže byť aj viac, podľa toho aké šťavnaté jablká použijete
šťava s pol citróna
vanilkový cukor
sneh:
5 bielkov
150 g kryštálového cukru
100 g strúhaného kokosu
postup:
1.
Najprv si jablka očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Dáme do hrnca, pridáme cukor a trocha podusíme. Keď jablka zmäknú, pridáme ešte strúhanku, citrónovú šťavu, premiešame a necháme vychladnúť.
2.
Žĺtky, tuk a práškový cukor vymiešame do krému. Postupne primiešame preosiatú múku s práškom do pečiva a mlieko.
Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech,
pekne zarovnáme. Pečieme 20-30 minút pri 180 stupňoch. Pokiaľ sa nám cesto predpeká pripravíme si sneh. Veľkosť plechu 36 x 25 cm.
3.
Do misy si dáme bielka a šľaháme pol minúty, potom pridáme cukor a vyšľaháme tuhý sneh. Pridáme kokos a jemne premiešame.
4.
Predpečené cesto po 20 minútach vyberieme, dáme naň pripravené jablká, zarovnáme, posypeme vanilkovým cukrom a hneď na to dáme kokosový sneh.
Sneh zarovnáme a dáme znova piecť na 15-20 minút.
tento koláč poznám, chutí perfektne, máš ho krásny :)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Ywet, ano je fantasticky :)
OdstrániťDnes som tento koláčik piekla prvýkrát, výborný recept a skvelá pochúťka :-)
OdpovedaťOdstrániťChcem podotknúť, že koláčik je výborný a dnes som ho robila po prvý krát
OdpovedaťOdstrániť