Ľahučká, svieža, úžasne jemná roláda, ktorá je zároveň nenáročná na prípravu. Táto roláda je u nás veľmi obľúbená.
Na cesto budeme potrebovať:
5 vajíčka
5 lyžíc kryštálového cukru
6-7 lyžíc polohrubej múky
1 lyžica vlažnej vody
1 lyžica kakaa
1/2 prášku do pečiva
Na plnku potrebujeme:
250 g mäkký tvaroh ( používam 1,1 % z kauflandu, so 40% nemám dobré skúsenosti )
3 kopcovité lyžice práškového cukru
trocha citrónovej šťavy alebo arómy ( nemusí byť )
250 ml 33% smotany
1 stužovač do šľahačky
1 čokoládovú tyčinku ľadové gaštany, alebo 100g čokolády napr. horkú alebo klasickú na varenie, kde pri použití 100g čokolády není potreba pri šľahaní použiť stužovač
Na polevu:
100g čokolády na varenie
25 g cery
1 kávovú lyžičku oleja
Postup - cesto:
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a pridáme do vyšľahaných bielkov. Pridáme preosiate kakao, múku zmiešanú s práškom do pečiva a jemne premiešame. Hmotu vylejeme na plech na ktorý sme dali papier na pečenie.
Ak šľaháte cesto kuchynským robotom tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom a vodou. Do toho preosejeme kakao a múku s práškom do pečiva a jemne premiešame.
Pečieme pri teplote 180°C asi 15-20 min.
Upečené cesto hneď ešte horúce zrolujeme a asi po 5 minútach cesto oddelíme od papiera a narovnáme. Necháme vychladnúť.
Postup-plnka:
Smotanu a tyčinku ľadové gaštany spolu rozpustíme a privedieme k varu. Necháme poriadne vychladiť, najlepšie aspoň 12 hodín a vyšľaháme, v polovici šľahania pridáme stužovač a došľaháme.
V miske si jemne vymiešame tvaroh, cukor a pár kvapiek cirónovej šťavy. Do takto pripraveného tvarohu pomaly zapracujeme čokoládovú šľahačku.
Na cesto natrieme plnku, trocha si necháme na jemnú vrstvu pod čokoládu a zrolujeme. Povrch jemne potrieme plnkou a polejeme čokoládovou polevou.
Čokoládovú polevu si pripravíme rozpustením čokolády, tuku a oleja nad parou alebo na veľmi jemnom plameni.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.