Recept na tieto oriešky je veľmi starý, je výborný a kedže som s ním veľmi spokojná iný ani nehľadám. Oriešky sú hneď po upečení veľmi jemné, krehké, rozplývajúce sa na jazyku a po naplnení sú hneď veľmi vláčne. Výborné sú aj neplnené, len tak ako keks ku kávičke.
Recept je na 120 kúskov hotových orieškov, je to veľa ale u nás sa zjedia veľmi rýchlo, čiže robím ich vždy z celej dávky.
cesto:
300 g hladkej múky
300 g hrubej múky
300 g margarínu alebo masla
200 g práškového cukru
250 g mletých vlašských orechov
1 vajce
Trocha vanilkovej esencie alebo 1 vanilkový cukor
postup:
1.
Všetky suroviny spracujeme na vláčne cesto.
2.
Z cesta si najprv urobíme malé guličky, ktoré mierne omučíme v múke a vtlačíme do vymastených formičiek tak, aby nám v strede ostala mierna jamka.
3.
Formičky s cestom dáme na plech a pečieme pri teplote 180 °C do ružova asi 20 minút.
plnka:
4 celé vajcia
100 g práškového cukru
200 g margarínu alebo masla
2 lyžice sladkej smotany (nemusí byť)
postup:
Nad parou, na malom plameni, aby sa nám vajcia nezrazili, si vyšľaháme vajcia s cukrom do zhustnutia (cca 30-35 minút, šľahám striedavo ručným mixérom a metličkou, vajíčka týmto prejdú pasterizáciou, aby plnka bola trvácna).
2.
Za občastného miešania necháme vychladnúť.
3.
Po vychladnutí na izbovú teplotu vmiešame maslo, ktoré musí mať tiež izbovú teplotu a poriadne vyšľaháme. Nakoniec všľaháme pre zjemnenie 2 lyžice smotany, poriadne prešľaháme a vzniknutou plnkou naplníme oriešky.
4.
Nakoniec oriešky poprášime práškovým cukrom.
ja ich plním ,uvareným salkom sladkým / 2 hod. variť/ a po vychladnutí sa zmieša s 1/2 masla , neskutočne dobré
OdpovedaťOdstrániťTo musím vyskúšať so salkom, tá plnka nad parou je pracná.
OdstrániťJe pracna ale stoji za to ��
OdstrániťÁno, stojí to za to...milujem tieto vajíčkové plnky.
Odstrániťpáči sa mi, určite vyskúšam :-)
OdpovedaťOdstrániťNech sa vydaria :)
OdstrániťTo potrebujete 240 formiciek? Alebo na koľko krát to peciete?
OdpovedaťOdstrániťjá mám cca 35 formiček a peču postupně po těch 35 mám to vždy tak na 5krát
OdpovedaťOdstrániťTento recept mám aj ja. Ja ich už pečiem viac ako 40 rokov. Sú ozaj výborné. Väčšinou ich plním Salkovým krémom. Tak nám chutia lepšie.
OdpovedaťOdstrániťďakujem za pekný komentár,ano samozrejme plnku je možno obmeniť podľa vlastnej chuti
OdstrániťProsím o recept na salkovy krem
OdstrániťKeď chcem polovičnú dávku, mám dať aj tak celé vajce?
OdpovedaťOdstrániťSkúste dať len žltok.
Odstrániťjáje slepuji nugetou a jsou vyborné
OdpovedaťOdstrániťjá je slepuji nugetou a jsou vyborné
OdpovedaťOdstrániťpresne takyto recept mam aj ja, tusim z nejakeho kalendara pre gazdinky, co som s velkou vervou "zbierala" kazdy rok, odkedy som sa vydala :D (bude to 30 rokov v nadchadzajucom roku!) ;) vynikajuce su, naozaj, trosku je to cele pracne, ale tak raz za dva roky na Vianoce sa s tym vyhram ;) este si do cesta pridavam pre vonu postruhanu citronovu koru (alebo lepsia verzia je postruhany kusok mrazeneho citrona) a skoricu :P vdaka za pripomenutie, ze tento rok idem na to ;) :P
OdpovedaťOdstrániťďakujem za krásny komentár, s tým citrónom je to super nápad, niekedy určite vyskúšam
OdstrániťJa davam o pecenych orechu citron.kuru vždy.A mam od vas i jiné recepty a musim rict že všechny jsou vynikajici.Děkuji:-)
OdpovedaťOdstrániťFB/AlenaDakota
Ďakujem krásne, s tou citrónovou kôrou to vyskúšam, mám ju veľmi rada :)
OdstrániťMňam,mňam.Presne tento recept mám od mojej maminy,pečieme ho roky.... Lepšie oriešky som od týchto nejedla,už sa na ne znova teším
OdpovedaťOdstrániťMňam mňam.Tento recept mám od mojej maminky.Robíme ho roky... Lepšie oriešky som od týchto nejedla.Aj keď sú pracné,stoja za tú námahu.Už sa na ne teším a vlastne všetci doma.Na vianoce nesmú chýbať
OdpovedaťOdstrániťRobim ich často ,su vynikajuce a dlho vydržia.
OdpovedaťOdstrániťSu vyborne a veľmi dlho vydržia .
OdpovedaťOdstrániťplním krémem !!! tuk -iva,mletý cukr,ml. ořech a rum (iva,omega je 100% tuk) a nebudete litovat jaký je super a nekazí se- poměr od oka , no prostě na místo másla dám do robotu s noži, ořech+cukr a rozsekám na drobno, přidám tuk + rum na chuť a vymíchám v robotu
OdpovedaťOdstrániťVedel by mi niekto napisat, ze kolko mozu naplnene stat? (myslim ze ci sa nepokazia?) 3 tyzden alebo? Dakujem
OdpovedaťOdstrániťaj do konca januara. v chlade, najlepšie na balkone...
OdstrániťAno, su to tie skvele dobre oriesky.super recept
OdpovedaťOdstrániť