Túto tortu som piekla k sviatku MDŽ a bolo to tak trocha na rýchlo. Popozerala som čo doma mám, našla som mandarínkový kompót, nejakú želatínu, maslo a tak som sa dala do toho :-) Tento korpus je veľmi jemný a dlho vydrží vláčny. Tortička nám veľmi chutila a kombinácia jemnej vanilkovo-pudingovej plnky so sviežou mandarínkovou želatínou bola naozaj dobrá voľba.
cesto:
5 vajcia
150 g kryštálového cukru
5 lyžíc oleja
150 g hladkej múky
1/2 prášku do pečiva
Bielka s cukrom vyšľaháme do tuha. Po jednom postupne všľaháme žĺtky a po lyžiciach olej.
Zľahka vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Spodok tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a cesto vylejeme do formy.
Pečieme pri 180°C asi 30 minút.
plnka:
0,5 l mlieka
5 lyžíc kryštálového cukru
2 vanilkové pudingy v prášku
1 hera
vanilková esencia (nemusí byť)
Z mlieka, cukru a pudingu si uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu a vyšľaháme s herou, ktorá musí mať tiež izbovú teplotu, aby sa plnka nezrazila, nakoniec všľahám vanilkovú esenciu.
Niekedy keď sa mi zdá plnka hustá, všľahám do nej ešte 2 lyžice vlažnej sladkej smotany, (nemusí byť).
želatína:
1 mandarínkový kompót
2 tortové želé na 2,5 dcl tekutiny, (čiže spolu 0,5 l tekutiny)
cukor
voda
postup:
1.
Upečený korpus si prekrojíme na polovicu.
2.
Z plnky si odoberieme časť na zdobenie, ostatnou plnkou naplníme korpus a namastíme vrch aj boky torty.
3.
Boky torty obsypeme kokosom.
3.
Vrchný okraj torty ozdobíme plnkou (aby nám držala želatínu).
4.
Na vrch poukladáme odkvapkané mandarínky.
5.
Z mandarínkovej šťavy, vody a cukru si pripravíme želatínu podľa návodu a zalejeme mandarínky.
Pekla jsem s dětma a dortík byl výborný.S korpusem se skvěle pracuje a je to rychlovka ,jen příště místo vanilkové esence dáme trošku rumíka.Budem zloušet další vaše recepty .:-D
OdpovedaťOdstrániťďakujem za komentár, som rada že Vám dortík chutil, ano esencia podľa chuťi čo má kto rád :)
OdpovedaťOdstrániť