Chcela som konečne vyskúšať jadranskú tortu, ale zistila som že budem potrebovať lieskové orechy a tie som nemala. Dostala som nápad, tak som znova improvizovala. Kedže som doma mala u nás veľmi obľúbené mandle, tak som sa rozhodla, že namiesto orieškov použijem mandle a namiesto torty spravím rezy :-) . S koláčom som bola veľmi spokojná, bol veľmi jemný a chutil úžasne, určite ho budem piecť častejšie.
4 vajcia
200 g kryštálového cukru
0,7 dcl vlažnej vody
0,6 dcl oleja
220 g polohubej múky
30 g kakaa
1/2 prášku do pečiva
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. Do toho si primiešame preosiate kakao a múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 36 x 26 cm.
---------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. Po vyšľahaní pridáme preosiate kakao a múku s práškom do pečiva.
plnka:
600 ml mlieka
1 žĺtok
2 vanilkové pudingy
5 lyžíc kryštálového cukru
80 g lúpaných, opražených, mletých mandlí
180 g masla
1.
Do mlieka dáme cukor, žĺtok a pudingy, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
2.
Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.
3.
Nakoniec pridáme mleté mandle z ktorých si kúsok odoberieme na zdobenie a ešte došľaháme.
4.
Plnku natrieme na vychladnutý korpus, ozdobíme šľahačkou a posypeme mletými mandľami.
šľahačka:
250ml 33% smotany
1 lyžica práškový cukor
1 stužovač do šľahačky
Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.
ako olúpať a opražiť mandle:
Mandle zalejeme vriacou vodou, necháme variť asi 1 a 1/2 minúty, prelejeme ich studenou vodou a olúpeme. Malo by to ísť veľmi ľahko, ak to neide stačí ešte troška povariť. Mandle osušíme a na suchej teflónovej panvici trocha opražíme.
chystam sa urobyt tento kolacik,velmi ma uputal,len sa chcem opitat na tie mandle,vecsinou ich viem kupit v celku take hnede (olupane),ale ked ich aj poprazim a pomeliem,nasledne zmiesam do plnky tak nebude taka biela ale s tych mandli bude hneda flakata,mozu byt aj take? alebo je lepsie poshanat tie biele nakrate na platky?
OdpovedaťOdstrániťpísala som ako olúpať klasické mandle, myslela som tým mandle olúpané ale s tou hnedou lupkou ako píšete,
Odstrániťsú to mandle ktoré bežne kúpite v sáčku v kauflande alebo v lidli, malý baliček asi za 1,50 € a velké 500 g balenie okolo 4 alebo 5 €,
.....čiže tieto mandle s hnedou lupkou dáte do vriacej vody variť na 1 a 1/2 minúty, oplachnete studenou vodou a tú jemnú hnedú lupku date dole, ostane vám biela mandľa ktorú osúšite a opražíte
Chcem sa spýtať ide tam 0,7dcl vody a 0,6dcl oleja? Ďakujem
OdpovedaťOdstrániťAno, Ale pozor 0,7 dcl a nie 0,7 l, pretože aj to som už riešila s niekym.
Odstrániť