Vynikajúci, neskutočne jemný a krehký slávnostný zákusok, ktorý nielen dobré vyzerá ale aj fantastický chutí. Známejší je vo verzií orechového cesta ( pre recept kliknite TU ), no makový je tiež fantastický. Tento recept je starý, mám ho od svojej mamy a väčšina ho možno aj poznáte.
1. cesto
500 g lístkového cesta - 2 pláty
Cesto si môžte kúpiť alebo pripraviť si domáce, ja väčšinou pripravujem moje obľúbené domáce falošné cesto - recept môžte nájsť kliknite TU. Tentokrát som ale použila cesto kupované chladené už rozvaľkané, je to rýchlejšie.
2. makové cesto
5 vajec
200 g práškového cukru
4 kopcovité lyžice polohrubej múky
80 g mletého maku
1 prášok do pečiva
plnka:
0,5 l mlieka
5 lyžíc hladkej múky
150 g práškového cukru
250 g masla alebo Hery
vanilkový cukor alebo esencia
trocha rumu, ja ho ale nepoužívam
postup:
1.
Z lístkového cesta upečieme 2 platy.
2.
Pripravíme si makové cesto. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme mak,
premiešame, preosiatú múku s práškom do pečiva a dôkladne ale jemne premiešame.
3.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 190°C asi 20-25 minút.
4.
Pripravíme si plnku. Z mlieka, cukru a múky si uvaríme puding, ktorý necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Po vychladnutí ho vyšľaháme s maslom, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, do hladkého krému.
5.
Na prvé lístkové cesto rozotrieme polovicu plnky,
na rovnomerne rozotretú plnku položíme makové cesto a natrieme naň druhú polovicu plnky.
6.
Druhé lístkové cesto si pokrájame na kúsky, aby sa nám potom zákusok lepšie krájal a ukladáme ich na rovnomerne rozotretú plnku.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.