UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 19. októbra 2018

Florida rezy



Luxusný zákusok, vhodný na akúkoľvek oslavu, sviatok alebo party. Týmto zákuskom ulahodíte skoro každému mlsnému jazýčku a pritom nie je to nič náročne a zložité na prípravu. Obľúbený zákusok môjho detstva, ktorý bol kedysi v každej cukrárni, no to sa ani niet čomu čudovať, kedže zákusok je neuveriteľne jemný, vláčny so sviežou a šťavnatou chuťou broskýň.


cesto:


5 vajcia


250 g kryštálového cukru

1 dl vlažnej vody

1 dl oleja

300 g polohrubej múky

1  prášok do pečiva


Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. 

Do toho si primiešame preosiatú múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. 
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 36 x 25 cm. 
---------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. 

Po vyšľahaní pridáme preosiatú múku s práškom do pečiva.







vanilková plnka:


1 veľký broskyňový kompót - 850 ml


600 ml mlieka

2 zlaté klasy alebo 2 vanilkové pudingy

5 lyžice kryštálového cukru

200 g masla

vanilka alebo trocha vanilkovéj esencie


1. Do mlieka dáme cukor a puding, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

2. Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.


3.
Na upečené a vychladnuté cesto natrieme polovicu vanilkovéj plnky, poukladáme nakrájané odkvapkané broskyne a natrieme zvyšnú plnku.

4.
Na rovnomerne natretú vanilkovú plnku natrieme šľahačkovú plnku z dvoch vyšľahaných šľahačiek.




šľahačková plnka:


2 x 250 ml  33% smotany, čiže 500 ml 

2 kopcovité lyžice práškového cukru

2 stužovače do šľahačky


Smotany šľahám každú zvlášť, potom ich spojím a natriem na koláč.
Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.


Povrch koláča môžte ozdobiť akokoľvek, napríklad postrúhať bielou čokoládou alebo posypať čokoládovou ryžou. 



6 komentárov:

  1. Tak to vypadá velmi luxusně - určitě vyzkouším . Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na tento zákusok sa už chystám poriadne dlho a ani neviem prečo som ho ešte nevyskúšala...teraz vidím, že to musím urobiť, je nádherný a to, že je dobrý viem, lebo som ho jedla u známej...Pekný deň

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tento,aj mnohé iné zákusky mám najradšej podľa tvojho receptu.Keď robím recept z tvojej stránky,zatiaľ sa mi nestalo,že by sa mi nevydaril.Ďakujem za nápady

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.