Luxusný zákusok, vhodný na akúkoľvek oslavu, sviatok alebo party. Týmto zákuskom ulahodíte skoro každému mlsnému jazýčku a pritom nie je to nič náročne a zložité na prípravu. Obľúbený zákusok môjho detstva, ktorý bol kedysi v každej cukrárni, no to sa ani niet čomu čudovať, kedže zákusok je neuveriteľne jemný, vláčny so sviežou a šťavnatou chuťou broskýň.
cesto:
5 vajcia
250 g kryštálového cukru
1 dl vlažnej vody
1 dl oleja
300 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov.
Do toho si primiešame preosiatú múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 36 x 25 cm.
---------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej.
Po vyšľahaní pridáme preosiatú múku s práškom do pečiva.
vanilková plnka:
1 veľký broskyňový kompót - 850 ml
600 ml mlieka
2 zlaté klasy alebo 2 vanilkové pudingy
5 lyžice kryštálového cukru
200 g masla
vanilka alebo trocha vanilkovéj esencie
1. Do mlieka dáme cukor a puding, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
2. Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.
3.
Na upečené a vychladnuté cesto natrieme polovicu vanilkovéj plnky, poukladáme nakrájané odkvapkané broskyne a natrieme zvyšnú plnku.
4.
Na rovnomerne natretú vanilkovú plnku natrieme šľahačkovú plnku z dvoch vyšľahaných šľahačiek.
šľahačková plnka:
2 x 250 ml 33% smotany, čiže 500 ml
2 kopcovité lyžice práškového cukru
2 stužovače do šľahačky
Smotany šľahám každú zvlášť, potom ich spojím a natriem na koláč.
Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.
Povrch koláča môžte ozdobiť akokoľvek, napríklad postrúhať bielou čokoládou alebo posypať čokoládovou ryžou.
Tak to vypadá velmi luxusně - určitě vyzkouším . Hanka
OdpovedaťOdstrániťĎakujem, nech vám chutí :)
OdstrániťNa tento zákusok sa už chystám poriadne dlho a ani neviem prečo som ho ešte nevyskúšala...teraz vidím, že to musím urobiť, je nádherný a to, že je dobrý viem, lebo som ho jedla u známej...Pekný deň
OdpovedaťOdstrániťPekný deň, určite ho vyskúšajte, je fantastický.
OdstrániťTento,aj mnohé iné zákusky mám najradšej podľa tvojho receptu.Keď robím recept z tvojej stránky,zatiaľ sa mi nestalo,že by sa mi nevydaril.Ďakujem za nápady
OdpovedaťOdstrániťĎakujem, veľmi si to cením <3
Odstrániť