Jednoduchý hrnčekový recept na výborný koláč, ktorý vás očarí svojou vláčnosťou, jemnosťou a výraznou banánovou chuťou a vôňou. Koláč som doplnila sviežou pribináčikovou plnkou, no dá sa nahradiť hocičím, stačí jednoducho len potrieť roztopenou čokoládou, kedže koláčik je dostatočne vláčny.
cesto:
3 vajcia
1 a 1/2 hrnčeka práškového cukru
1 a 1/2 hrnčeka mlieka
1/2 hrnčeka oleja
2 stredne veľké banány
4 rovné lyžice kakaa, cca 40 g, používam Holandské
1 a 3/4 hrnčeka polohrubej múky
štipka soli
1 prášok do pečiva
vanilka alebo vanilkový cukor
veľkosť hrnčeka 2,5 dl
smotanovo-tvarohová plnka:
250 g mäkkého tvarohu
250 ml šľahačkovéj smotany 33 %
3 - 4 lyžice práškového cukru / podľa chuti
1 stužovač do šľahačky
250 ml šľahačkovéj smotany 33 %
3 - 4 lyžice práškového cukru / podľa chuti
1 stužovač do šľahačky
postup:
1.
Vajcia s cukrom vyšľaháme, postupne pridáme mlieko, olej a keď to máme dôkladne prešľahané, pridáme banány, ktoré sme si vidličkou popučili na kašu.
2.
V druhej mise si zmiešame preosiatú múku s kakaom, soľou a práškom do pečiva. Tieto suché prísady pridáme po častiach do vyšľahanéj zmesi. Pekne to spojíme, dôkladne premiešame, nakoniec pridáme vanilku.
3.
Pripravené cesto
vylejeme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C cca 30 minút. Veľkosť plechu je 34 x 24 cm.
4.
Cesto po upečení necháme mierne vychladnúť cca 5 minút, cesto preklopíme, stiahneme papier a necháme vychladnúť.
5.
Pripravíme si plnku. Tvaroh vymiešame s 2 - 3 lyžicami práškového cukru (podľa chuti), miešame len zľahka vidličkou, aby sa nám to len pekne spojilo.
Vyšľaháme si smotanu so zvyšnou 1 lyžicou práškového cukru, asi v polovici miešania pridáme stužovač a došľaháme. Šľahačku pridáme k vymiešanému tvarohu
a pekne spolu, teraz už lyžicou premiešame.
6.
Na vychladené cesto natrieme pripravenú plnku.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.