UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

sobota 26. januára 2019

Makovo-jablkový koláč so snehom




Máte chuť na lahodný, taký pravý domáci koláč, ktorý sa rozplýva na jazyku? Tak odporúčam tento, nebudete ľutovať. Šťavnatá makovo-jablková plnka so sviežou citrónovou príchuťou v  kombinácií jemného maslového cesta a sladučkej nadýchanej peny je fakt neskutočná.



cesto:


400 g polohrubej múky

150 g práškový cukor

200 g masla 

2 vaječné žĺtky


1/2 balička prášku do pečiva

vanilkový cukor alebo vanilka


postup:



1.
Všetky suroviny dáme do misy, maslo si nastrúhame na strúhadle



a vypracujeme cesto, ktoré si dáme na vymastený a múkou posypaný plech.



2.
Rukou, alebo silikónovým valčekom si cesto rovnomerne roztlačíme na celý plech.
Cesto si môžte rozvaľkať aj na podložke a potom ho preniesť na plech, ale ja to tak nerobím. Veľkosť plechu je 36x25 cm.



3.
Cesto necháme chvíľu odpočinúť, pokiaľ si urobíme plnku.


plnka:


220 g mletého maku

2 dl mlieka

150 g kryštálového cukru

3 vaječné žĺtky

4 stredne veľké jablká

šťava a kôra s 1 malého alebo pol veľkého citróna

2 lyžice strúhanky

2 až 3 lyžice džemu na potretie cesta


4.
Mlieko s cukrom prevaríme, pridáme mletý mak, premiešame, povaríme minútu-dve a odstavíme. Necháme mierne vychladnúť.


5.
Zatiaľ si očistíme a nastrúhame jablká, polejeme ich citrónovou šťavou, pridáme citrónovú kôru



a premiešame.

6.
Do vychladeného maku pridáme žĺtky, premiešame a hneď pridáme pripravené citrónové jablká, premiešame. 



Nakoniec pridáme strúhanku a znova premiešame. Pripravenú plnku si po lyžiciach rovnomerne rozmiestnime na džemom pomastené cesto



a pekne stierkou alebo lyžicou zahladíme.

7.
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme 22-25 minút, podľa toho ako vám pečie rúra.

8.
Pokiaľ sa nám koláč pečie, pripravíme si bielkový sneh.


bielkový sneh:


5 vaječných bielkov

200 g kryštálového cukru

1 lyžička práškového cukru na posypanie snehu

9.
Bielka prešľaháme asi pol minúty, pridáme cukor a vyšľaháme tuhý sneh.

10.
Predpečený koláč vyberieme s rúry, dáme naň vyšľahaný sneh



rovnomerne stierkou rozotrieme, povrch jemne posypeme práškovým cukrom a dáme naspäť do rúry. Pečieme ešte ďalších 12-15 minút, kým nám sneh chytí jemne hnedastú farbu.


2 komentáre:

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.