Máte chuť na lahodný, taký pravý domáci koláč, ktorý sa rozplýva na jazyku? Tak odporúčam tento, nebudete ľutovať. Šťavnatá makovo-jablková plnka so sviežou citrónovou príchuťou v kombinácií jemného maslového cesta a sladučkej nadýchanej peny je fakt neskutočná.
cesto:
400 g polohrubej múky
150 g práškový cukor
200 g masla
2 vaječné žĺtky
1/2 balička prášku do pečiva
1 vanilkový cukor alebo vanilka
postup:
1.
Všetky suroviny dáme do misy, maslo si nastrúhame na strúhadle
a vypracujeme cesto, ktoré si dáme na vymastený a múkou posypaný plech.
2.
Rukou, alebo silikónovým valčekom si cesto rovnomerne roztlačíme na celý plech.
Cesto si môžte rozvaľkať aj na podložke a potom ho preniesť na plech, ale ja to tak nerobím. Veľkosť plechu je 36x25 cm.
3.
Cesto necháme chvíľu odpočinúť, pokiaľ si urobíme plnku.
220 g mletého maku
2 dl mlieka
150 g kryštálového cukru
3 vaječné žĺtky
4 stredne veľké jablká
šťava a kôra s 1 malého alebo pol veľkého citróna
2 lyžice strúhanky
2 až 3 lyžice džemu na potretie cesta
4.
Mlieko s cukrom prevaríme, pridáme mletý mak, premiešame, povaríme minútu-dve a odstavíme. Necháme mierne vychladnúť.
5.
Zatiaľ si očistíme a nastrúhame jablká, polejeme ich citrónovou šťavou, pridáme citrónovú kôru
a premiešame.
6.
Do vychladeného maku pridáme žĺtky, premiešame a hneď pridáme pripravené citrónové jablká, premiešame.
Nakoniec pridáme strúhanku a znova premiešame. Pripravenú plnku si po lyžiciach rovnomerne rozmiestnime na džemom pomastené cesto
a pekne stierkou alebo lyžicou zahladíme.
7.
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme 22-25 minút, podľa toho ako vám pečie rúra.
8.
Pokiaľ sa nám koláč pečie, pripravíme si bielkový sneh.
5 vaječných bielkov
200 g kryštálového cukru
1 lyžička práškového cukru na posypanie snehu
9.
Bielka prešľaháme asi pol minúty, pridáme cukor a vyšľaháme tuhý sneh.
10.
Predpečený koláč vyberieme s rúry, dáme naň vyšľahaný sneh
rovnomerne stierkou rozotrieme, povrch jemne posypeme práškovým cukrom a dáme naspäť do rúry. Pečieme ešte ďalších 12-15 minút, kým nám sneh chytí jemne hnedastú farbu.
3.
Cesto necháme chvíľu odpočinúť, pokiaľ si urobíme plnku.
plnka:
220 g mletého maku
2 dl mlieka
150 g kryštálového cukru
3 vaječné žĺtky
4 stredne veľké jablká
šťava a kôra s 1 malého alebo pol veľkého citróna
2 lyžice strúhanky
2 až 3 lyžice džemu na potretie cesta
4.
Mlieko s cukrom prevaríme, pridáme mletý mak, premiešame, povaríme minútu-dve a odstavíme. Necháme mierne vychladnúť.
5.
Zatiaľ si očistíme a nastrúhame jablká, polejeme ich citrónovou šťavou, pridáme citrónovú kôru
a premiešame.
6.
Do vychladeného maku pridáme žĺtky, premiešame a hneď pridáme pripravené citrónové jablká, premiešame.
Nakoniec pridáme strúhanku a znova premiešame. Pripravenú plnku si po lyžiciach rovnomerne rozmiestnime na džemom pomastené cesto
a pekne stierkou alebo lyžicou zahladíme.
7.
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme 22-25 minút, podľa toho ako vám pečie rúra.
8.
Pokiaľ sa nám koláč pečie, pripravíme si bielkový sneh.
bielkový sneh:
5 vaječných bielkov
200 g kryštálového cukru
1 lyžička práškového cukru na posypanie snehu
9.
Bielka prešľaháme asi pol minúty, pridáme cukor a vyšľaháme tuhý sneh.
10.
Predpečený koláč vyberieme s rúry, dáme naň vyšľahaný sneh
rovnomerne stierkou rozotrieme, povrch jemne posypeme práškovým cukrom a dáme naspäť do rúry. Pečieme ešte ďalších 12-15 minút, kým nám sneh chytí jemne hnedastú farbu.
Taketo koláčiky ja môžem
OdpovedaťOdstrániťVyzera super urcite ho vyskusam👍
OdpovedaťOdstrániť