UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

streda 27. novembra 2019

Biele rezy / Vanilková Marlenka



Tieto veľmi jemné rezy volám aj vanilková marlenka. Cesto mi chuťovo pripomína keksy marína a spolu s jemnou chuťou vanilkového krému tvorí fantastický slávnostný zákusok.



cesto:


500 g hladkej múky

100 g bravčová masť

100 g práškový cukor

2 vajcia

200 ml vlažné mlieko

1 Salajka - 20 g / amónium, dostať bežne v potravinách/



plnka:



600 ml mlieka

2 PL polohrubej múky kopcovité

1 vanilkový pudingový prášok alebo 2 PL kuričného škrobu

200 g cukor

1 vanilkový cukor alebo vanilka

370 g masla alebo margarínu


postup:


1.
Pripravíme si cesto. Do vlažného mlieka si dáme salajku, jemne premiešame a necháme stáť cca 5 minút. Do misy si dáme múku, masť, cukor,  vajcia a prilejeme mlieko so salajkou. Vypracujeme cesto 


a rozdelíme ho na 4 rovnaké časti.

2.
Každé cesto vyvaľkáme na obrátenom pomastenom plechu na tenučko, popicháme vydličkou ( najprv si vytvarujeme s cesta malý kvader, na plechu ho rukou sploštíme na obdlžník a potom valčekom preťahujeme do požadovaného tvaru)


a každý postupne dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C do mierne ružova, treba to odsledovať pretože každá rúra pečie inak.

3.
Po upečení cesto odstránime z plechu. Ja to robím niťou tak, že niť dám pod cesto a posúvaním nite z boka na bok oddelím cesto od plechu. Necháme všetky 4 cestá vychladnúť.

4.
Plnku si pripravíme tak, že do mlieka si dáme múku, pudingový prášok, cukor, vanilkový cukor, spolu premiešame a dáme variť. Keď nám začne vrieť, necháme to vrieť cca 1 minútu a odstavíme, premiešame. Vzniknutú kašu prikryjeme igelitovou fóliou, aby sa nám neurobila kôrka a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Po vychladnutí zmiešame s maslom, ktoré musí mať taktiež izbovú teplotu a ručným elektrickým šľahačom vyšľaháme krém.

5.
Plnku rozdelíme na 4 časti a každú časť plnky rovnomerne natrieme na každý plát cesta. Povrch poslednej plnky posypeme kokosom. 


Koláč necháme odstáť minimálne 12 hodín a pokrájame.





3 komentáre:

  1. Je nutné pect na plechu? Raději používám pečící papír, než vymazany plech. Díky Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To neviem, nemám vyskúšané, no na plechu to ide jednoduchšie.

      Odstrániť
  2. Jej, tento zakusok piekla este moja starenka a volala ho “boží mana” mam este niekde aj recept��

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.