UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 11. apríla 2014

Jadranské mandľové rezy




Chcela som konečne vyskúšať jadranskú tortu, ale zistila som že budem potrebovať lieskové orechy a tie som nemala. Dostala som nápad, tak som znova improvizovala. Kedže som doma mala u nás veľmi obľúbené mandle, tak som sa rozhodla, že namiesto orieškov použijem mandle a namiesto torty spravím rezy :-) . S koláčom som bola veľmi spokojná, bol veľmi jemný a chutil úžasne, určite ho budem piecť častejšie.


cesto:

4 vajcia


200 g kryštálového cukru

0,7 dcl vlažnej vody

0,6 dcl oleja

220 g polohubej múky

30 g kakaa

1/2 prášku do pečiva




Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. Do toho si primiešame preosiate kakao a múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 36 x 26 cm. 
---------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. Po vyšľahaní pridáme preosiate kakao a múku s práškom do pečiva.




plnka:


600 ml mlieka


1 žĺtok

2 vanilkové pudingy

5 lyžíc kryštálového cukru

80 g lúpaných, opražených, mletých mandlí

180 g masla



1.
Do mlieka dáme cukor, žĺtok a pudingy, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. 

2.
Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme. 

3.
Nakoniec pridáme mleté mandle z ktorých si kúsok odoberieme na zdobenie a ešte došľaháme. 

4.
Plnku natrieme na vychladnutý korpus, ozdobíme šľahačkou a posypeme mletými mandľami.




šľahačka:

250ml  33% smotany 


1 lyžica práškový cukor

1 stužovač do šľahačky

Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.




ako olúpať a opražiť mandle:


Mandle zalejeme vriacou vodou, necháme variť asi 1 a 1/2 minúty, prelejeme ich studenou vodou a olúpeme. Malo by to ísť veľmi ľahko, ak to neide stačí ešte troška povariť. Mandle osušíme a na suchej teflónovej panvici trocha opražíme.


4 komentáre:

  1. chystam sa urobyt tento kolacik,velmi ma uputal,len sa chcem opitat na tie mandle,vecsinou ich viem kupit v celku take hnede (olupane),ale ked ich aj poprazim a pomeliem,nasledne zmiesam do plnky tak nebude taka biela ale s tych mandli bude hneda flakata,mozu byt aj take? alebo je lepsie poshanat tie biele nakrate na platky?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. písala som ako olúpať klasické mandle, myslela som tým mandle olúpané ale s tou hnedou lupkou ako píšete,
      sú to mandle ktoré bežne kúpite v sáčku v kauflande alebo v lidli, malý baliček asi za 1,50 € a velké 500 g balenie okolo 4 alebo 5 €,
      .....čiže tieto mandle s hnedou lupkou dáte do vriacej vody variť na 1 a 1/2 minúty, oplachnete studenou vodou a tú jemnú hnedú lupku date dole, ostane vám biela mandľa ktorú osúšite a opražíte

      Odstrániť
  2. Chcem sa spýtať ide tam 0,7dcl vody a 0,6dcl oleja? Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano, Ale pozor 0,7 dcl a nie 0,7 l, pretože aj to som už riešila s niekym.

      Odstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.