UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

sobota 6. decembra 2014

Čokoládové miňonky


Tieto miňonky pečiem veľmi rada na sviatky, sú veľmi vďačné a každý u nás ich miluje. Vďaka tomu, že sú celé poliate polevou zachovajú si veľmi dlho svoju chuť, vôňu, vláčnosť, sviežosť a nikdy neoschnú. 




cesto:




5 vajcia

250 g kryštálového cukru

1 dl vlažnej vody

1 dl oleja

270 g polohrubej múky

30 g kakaa

1  prášok do pečiva



Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. Do toho si primiešame preosiate kakao a múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 36 x 26 cm. 

---------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. Po vyšľahaní pridáme preosiate kakao a múku s práškom do pečiva.





plnka:





0,6 l mlieka

5 lyžíc kryštálového cukru

2 vanilkové pudingy

1 Hera - 250 g

citrónová alebo vanilková esencia (nemusí byť)

2 lyžice kakaa

3 lyžice pomletých orechov



Z mlieka, cukru a pudingov si uvaríme hustý puding.

Necháme vychladnúť na izbovú teplotu a vyšľaháme s herou, ktorá musí mať tiež izbovú teplotu, aby sa plnka nezrazila.


Pridáme kakao, orechy a poriadne došľaháme.


Cesto prekrojíme vodorovne na polovicu a naplníme krémom.
Povrch koláča potrieme džemom, koláč pokrájame na kocky a každú kocku polejeme čokoládou. 

Sú rôzne spôsoby ako poliať čo najjednoduchšie kocky, ja to robím tak, že si zoberiem nejakú dierovanú obracačku, dám ju nad mištičku a lyžicou si polejem každý kúsok. Čokoláda mi pekne steká naspäť do mištičky, poliaty zákusok si podoberiem nožíkom a položím ho na mastný papier stuhnúť.






čokoládová poleva:




200 g čokolády na varenie alebo horkej čokolády

50 g cery

1 kávovú lyžičku oleja


Čokoládovú polevu si pripravíme rozpustením čokolády, tuku a oleja nad parou alebo na veľmi jemnom plameni.


3 komentáre:

  1. Dělám podobné. Jen neslepuji krémem, ale falešným marcipánem.Velice dobré

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobrý deň, prosím Vás, to krájate len na 2 pásy? Nebude to hrubá ta minonka? Neviem si predstaviť, ako ste krajali na 2 pásy a vytvorili takú peknú kocku... Mne vychádza až 10 cm jedna kocka. Ďakujem pekne za odpoved

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň Majka, nekrájať na pasy ale cesto prekrojiť vodorovne.

      Odstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.