Vláčna, vďaka orechom neskutočne jemná a chutná torta vhodná na akúkoľvek príležitosť. Jednoduchý a hrnčekový recept len zo 4 vajíčok, na takúto veľkú tortu ocení asi každý.
cesto:
4 vajcia
2 hrnčeky cukru, trstinový alebo klasický biely kryštálový
1/2 šálky oleja
1/2 šálky vlažnej vody
2 šálky hladkej múky
1/2 šálky polohrubej múky
1 prášok do pečiva
štipka soli a štipka škorice
100 g mletých vlašských orechov
5 väčšie mrkvy
šálka 2,5 dl
postup:
1.
Vajcia vyšľaháme s cukrom, postupne pridávame olej a vlažnú vodu. Keď to máme poriadne vyšľahané pridáme orechy,
premiešame a ďalej pridáme preosiatu múku zmiešanú so soľou, škoricou a práškom do pečiva.
Dôkladne premiešame a nakoniec pridáme na jemnom strúhadle nastrúhanú mrkvu.
2.
Vzniknuté cesto
nalejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre, pri teplote 180°C cca 45 minút. Veľkosť formy 25 cm.
3.
Po upečení a vychladnutí cesto prekrojíme a naplníme smotanovo-tvarohovou plnkou.
smotanovo-tvarohová plnka:
250 g mascarpone
500 g mäkkého tvarohu
250 ml šľahačkovéj smotany
3-4 lyžice práškového cukru, podľa chuti kto má ako rád sladké
+
na vrchné zdobenie potrebujeme 250 g šľahačkovej smotany
1 lyžicu práškového cukru
1 stužovač do šľahačky
Mascarpone zmiešame s cukrom, pridáme tvaroh a nakoniec vyšľahanú šľahačku.
4.
Polovicou plnky natrieme prvý diel cesta
a druhou polovicou plnky natrieme boky a vrch torty.
5.
Boky torty ozdobíme nahrubo nasekanými orechmi a vrch torty dozdobíme šľahačkou.
Je naozaj výborná. Mám uložených viac receptov na mrkvovú tortu, tento som vyskúšala ako prvý a iný asi ani skúšať nebudem :) Len podľa tohoto budem piecť. Ďakujem!
OdpovedaťOdstrániťTen mekky tvaroh - je to ten klasicky v alobalu, nebo ve vanicce? Jednou jsem koupila ve vanicce, a po rozmichani byl uplne ridky a tekuty
OdpovedaťOdstrániťVýborný👏. Můj 1. Mrkvový a jiný ani dělat nebudu. Jen místo šlehačky jsem na vrch dala mandarinky a všem moc chutnal a co je důležité i dětem ☺. Tak moc děkuji za recept.
OdpovedaťOdstrániť