UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

štvrtok 6. decembra 2018

Laskonky ......naše milované




Stále váhate nad pečením laskoniek, či sa vydaria? S týmto receptom už váhať nemusíte, určite si ich vyskúšajte upiecť, recept je jednoduchý a laskonky chutia ako z cukrárne, dokonca oveľa lepšie. Tiež som hľadala dobrý recept po mnohých neúspechoch, keď sa mi laskonky nepodarili a rozliali, ale keď som vyskúšala tento bola som prekvapená, pretože sa mi vydarili na prvýkrát. Od vtedy ich pečiem na každú slávnostnú príležitosť, vždy sa vydaria a sú fantastické, tak neváhajte nie je to nič zložité :)




cesto:


330 g kryštálový cukor

6 vaječné bielka

100 g práškový cukor

170 g mletých vlašských orechov

formu na laskonky




postup:



1.
Bielky šľaháme pol minúty, po pol minúte pridáme kryštálový cukor a šľaháme 1 a pol minúty, hneď dáme misu nad paru a nad parou šľaháme ďalších asi tak 15 minút do veľmi tuhej peny. Šľaháme elektrickým ručným šľahačom.


2.
Keď máme vyšľahané bielky úplne do tuha, misku stiahneme z pary a necháme mierne vychladnúť, asi tak minútu až dve. Pomleté orechy zmiešame s práškovým cukrom a opatrne vmiešavame do vyšľahaných bielkov.


3.
Dôkladne premiešaný orieškový sneh


lyžičkou kôpkujeme na plech, vystlaný papierom na pečenie, na ktorom máme nachystanú formu na laskonky. Formu na laskonky treba mierne naolejovať a to tak, že mierne naolejovanou servítkou pretrieme formu, aby sa nám lepšie pracovalo pri tvorení laskoniek.

4.
Lyžičkou kôpky mierne zahladíme a stierkou uhladíme podľa šablóny.


Prebytočné cesto vrátime naspäť do misy.
Formu zľahka nadvihneme, najprv z jednej strany, aby laskonky pekne skĺzli od formy.
Formu otrieme a znova prejdeme naolejovanou servítkou, takto sa nám laskonky budú šmýkať z formy jedná radosť.
Takto pokračujeme pokiaľ sa nám neminie všetok sneh.

5.
Plech vložíme do vyhriatéj rúry na 130°C, asi po 15 minútach laskonky naskočia. Potom teplotu znížime na 80°C a necháme ich dosušiť pri mierne pootvorených (cca 1 cm) dvierkach rúry , asi 30 minút.
Ak by ešte neboli suché, treba ich dosušiť. Laskonky sú hotové vtedy, keď sú odspodu krásne usušené (treba si jeden vybrať a vyskúšať, pretože každá rúra pečie inak).

6.
Vychladnuté laskonky plníme karamelovo-kávovou plnkou.


Z tejto dávky vyšlo 58 kúskov, čiže 29 párov laskoniek.



Pripravíme si plnku a na plnku budeme potrebovať:


250 g masla alebo Hery


200 g práškového cukru


0,5 dl uvarenej silnej zrnkovej kávy


1 dl mlieka


25 g hladkej múky



postup:


1.
4 lyžice práškového cukru dáme skaramelizovať, keď je cukor rozpustený a má tu správnu farbu, prilejeme uvarenú kávu a mlieko. Varíme to na miernom plameni. Poriadne to miešame a privedieme k varu. Prisypeme múku a uvaríme hustejší puding, ktorý za občasného miešania necháme vychladnúť. Toho pudingu je pomerne málo, tak to má byť, aby plnka bola viac máslova.
Neodporúčam do nej nič pridávať, pretože ak plnka obsahuje viac akejkoľvek tekutiny, tak  laskonky tú vlhkosť nasiaknu a nebudú krehké, ale budú nasiaknuté vlhké a mäkké.

2.

Maslo izbovej teploty zmiešame so zvyšným cukrom, vyšľaháme do peny a postupne pridávame vychladnutý puding. Vyšľahanou plnkou plníme laskonky.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.