UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 14. decembra 2018

Snehové trubičky - Šamrole





Ahojte priatelia, recept na tieto tradičné hrehké a sladučké trubičky mám od maminy,  milujem ich už od detstva, veď kto by ich nemiloval :) Pripravovala ich z domáceho lístkového cesta, samozrejme bol to vyšší level, ale ja ich väčšinou pečiem z domáceho falošného alebo kúpeného cesta. Je to rýchlejšie a jednoduchšie ako pripraviť pravé lístkové cesto, ale aj tak chutia fantasticky.




cesto:


2 pláty kupovaného cesta už rozvaľkaného 

alebo pridám recept na falošné lístkové cesto
300 g hladká múka

250 g Hera
200 ml kyslá smotana 16


postup:

1.
Do misy si dáme múku, zmäknutú Heru, kyslú smotanu a vypracujeme cesto. Netreba sa s tým veľmi baviť, stačí aby sa nám to všetko pekne spolu zmiešalo, trvá to môžno tak 5 minút.
Vypracované cesto v mise prikryjeme mastným papierom, odložíme na chladné miesto na pár hodín, najlepšie cez noc.

2.
Odležané cesto si rozdelíme na 2 častí a každú rozvaľkáme na hrúbku asi 2 - 3 milimetre. 
Formičky si naolejujeme, najlepšie rukou, do dlaní si dáme trocha oleja, namažeme si ruky a následne nimi naolejujeme formičky.
Cesto si nakrájame na 2 centimetrové pásiky, dlhé asi tak 30 centimetrov. Každý pásik namotáme na trubičku tak, aby sa nám cesto prekrývalo. 


3.
Potrieme rozšľahaným žĺtkom a dáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 190°C cca 20 minút.

4.
Po upečení necháme vychladnúť 5 minút a ešte za horúca zosunieme trubičky z formičiek, pozor je to ešte horúce.

5.
Po vychladnutí trubičky naplníme snehovou plnkou.

snehová plnka:


4 bielka

250 g kryštálového cukru

4 lyžice šťavy z citróna

Bielka si prešľaháme v mise asi 1 minútu, prisypeme cukor prešľaháme asi pol minúty a dáme to nad paru. V mise nad parou, kde nám voda musí vrieť, to šľaháme elektrickým šľahačom asi 15-20 minút do zhustnutia, pokiaľ sa nám na boku nezačne robiť cukrová krústa. Bielka takto prejdú pasterizáciou, ja si to pre istotu vždy meriam kuchárskym teplomerom, mám to odskúšané na tých 20 minút, je to až až. Pred koncom šľahania ešte pridáme citrónovú šťavu a došľaháme. Je to veľmi jednoduché, netreba sa toho báť.

5.
Plnku dáme do cukrárskeho sáčku a naplníme ňou trubičky.
6.
Tento recept je na 30 kúskov. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.