Čokoládovo-orechová fantastická torta bez masla s rumovou arómou, veľmi vláčnym a mäkkučkým Sacherovým korpusom. Priznám sa, že zákusok Opitý Izidor mám veľmi rada ( nájdete ho aj na mojom blogu tu - https://raspberrybrunette.blogspot.com/2017/11/opity-izidor.html, ) a preto si ho občas spravím aj v tejto slávnostnej tortovej verzii.
cesto:
7 bielka
210 g kryštálového cukru
5 žĺtky
100 ml (1 dl) oleja
70 g hladkej múky
40 g hrubej múky
50 g kakaa
džem na potretie po upečení
postup:
1.
Bielka s cukrom vyšľaháme na veľmi tuhý sneh.
Žĺtky vymiešame s olejom.
Do vyšľahaných bielkov, pridáme vymiešané žĺtky a jemne ale dôkladne premiešame.
Do toho po častiach pridáme preosiatu múku, ktorú sme si zmiešali s kakaom.
Zľahka a dôkladne premiešame.
Pečieme pri teplote 180-190°C asi 30-35 minút.
Prášok do pečiva do tohto cesta neide.
Po upečení a vychladnutí si korpus prerežeme 2 x ( na 3 diely ).
Veľkosť formy priemer 24 cm.
2.
Na 1. diel vychladnutého cesta natrieme džem
a prikryjeme druhým dielom cesta, ktorý tiež natrieme džemom ale tenšou vrstvou džemu.
3.
Pripravíme si orechovú plnku.
orechová plnka:
200 g mletých vlašských orechov
4 lyžice práškového cukru
1 dl rumu alebo ak nechcete použiť alkohol môžte ho nahradiť 1 dl prevareného horúceho mlieka
Orechy zmiešame s cukrom, zalejeme rumom a premiešame. Ak robíme bez rumu tak orechy zalejeme vriacim mliekom a premiešame.
Pripravenú orechovú plnku rozmiestnime po častiach na džem
a pekne rozotrieme.
4.
Pripravíme si čokoládovú plnku.
čokoládová plnka:
250 ml 33% šľahačkovéj smotany
120 g čokolády / miešala som 50:50 čokoládu na varenie 52% a horkú 74%
Najprv si prevaríme smotanu, keď začne vrieť odstavíme ju, necháme cca 1 minútu vychladnúž a hneď ňou zalejeme nadrobno polámanú čokoládu. Jemne premiešavame, aby sa nám to pekne spojilo. Pikrýjeme fóliou a necháme v chladničke poriadne vychladiť aspoň na minimálne 4-5 hodín.
Po vychladení vyšľaháme na hustý krém, trocha krému si odložíme bokom na jemné potretie torty.
Hotový krém rovnomerne natrieme na orechovú plnku,250 ml 33% šľahačkovéj smotany
120 g čokolády / miešala som 50:50 čokoládu na varenie 52% a horkú 74%
Najprv si prevaríme smotanu, keď začne vrieť odstavíme ju, necháme cca 1 minútu vychladnúž a hneď ňou zalejeme nadrobno polámanú čokoládu. Jemne premiešavame, aby sa nám to pekne spojilo. Pikrýjeme fóliou a necháme v chladničke poriadne vychladiť aspoň na minimálne 4-5 hodín.
Po vychladení vyšľaháme na hustý krém, trocha krému si odložíme bokom na jemné potretie torty.
pekne zarovnáme, prikryjeme posledným dielom cesta a povrch potrieme jemnou vrstvou krému, ktorý sme si odložili.
5.
Nakoniec polejeme celú tortu čokoládovou polevou.
čokoládová poleva:
100 g čokolády na varenie alebo horkej čokolády
25 g cery
1 kávovú lyžičku oleja
Čokoládovú polevu si pripravíme rozpustením čokolády, tuku a oleja nad parou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.