UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 15. februára 2019

Fánky


Tradičné fašiangové fánky, neskutočne jemné, veľmi nadýchané a ľahučké ako vánok. Existujú stovky receptov ale ja na tento nedám dopustiť, vyhovuje mi na nich, že sú krásne nadýchané a vďaka kyslej smotane nenasiaknu žiaden olej.










cesto:


250 g hladkej múky + na podsypávanie

štipka soli

50 g masla

1 kyslá smotana 200 g

vanilkový cukor alebo vanilka

2 lyžice rumu

pol balička prášku do pečiva

3 žĺtky



postup:


1.
Všetky ingrediencie zmiešame a vypracujeme cesto, kyslú smotanu pridávame na koniec, po častiach. Dáme si ho na podložku a nebudeme ho rozvaľkávať, ale valčekom budeme po ňom búchať, aby sme docielili jemnosť a nadýchanosť cesta. Čiže valčekom začneme jemne búchať po ceste,



potom ho prehneme 



a opäť ho pobúchame.



2.
Takto to opakujeme, prehýbame a búchame asi tak 5 minút, narobíme trocha rámusu, ale cesto sa nám odvďačí svojou jemnosťou a nadýchanosťou.

3. 
Takto vypracované cesto necháme odpočívať cca 20 minút.


4.
Odpočinuté cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 - 4 milimetra, maximálne pol cm. a pokrájame na obdlžníčky (cca 4 na 5 cm, záleží na vás aké chcete), kde do stredu prekrojíme čiarku. Vrchnú časť štvorčeka prevlečieme cez narezaný stred a pekne vytiahneme. 


5.
Vzniknuté fánky vyprážame v rozohriatom oleji, oleja dáme dostatok aby tam fánky plávali. Vyprážame veľmi rýchlo asi tak 2 minúty, minúta z jednej strany a minúta z druhej, pekne do zlata. 
Hotové fánky, necháme odsať na papierovej utierke a nakoniec ich pocukrujeme.

1 komentár:

  1. Jsou jemné. křehké a nadýchané jako obláčky.
    A velmi velmi dobré :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.