Tradičné fašiangové fánky, neskutočne jemné, veľmi nadýchané a ľahučké ako vánok. Existujú stovky receptov ale ja na tento nedám dopustiť, vyhovuje mi na nich, že sú krásne nadýchané a vďaka kyslej smotane nenasiaknu žiaden olej.
cesto:
250 g hladkej múky + na podsypávanie
štipka soli
50 g masla
1 kyslá smotana 200 g
vanilkový cukor alebo vanilka
2 lyžice rumu
pol balička prášku do pečiva
3 žĺtky
postup:
1.
Všetky ingrediencie zmiešame a vypracujeme cesto, kyslú smotanu pridávame na koniec, po častiach. Dáme si ho na podložku a nebudeme ho rozvaľkávať, ale valčekom budeme po ňom búchať, aby sme docielili jemnosť a nadýchanosť cesta. Čiže valčekom začneme jemne búchať po ceste,
potom ho prehneme
a opäť ho pobúchame.
2.
Takto to opakujeme, prehýbame a búchame asi tak 5 minút, narobíme trocha rámusu, ale cesto sa nám odvďačí svojou jemnosťou a nadýchanosťou.
3.
Takto vypracované cesto necháme odpočívať cca 20 minút.
4.
Odpočinuté cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 - 4 milimetra, maximálne pol cm. a pokrájame na obdlžníčky (cca 4 na 5 cm, záleží na vás aké chcete), kde do stredu prekrojíme čiarku. Vrchnú časť štvorčeka prevlečieme cez narezaný stred a pekne vytiahneme.
5.
Vzniknuté fánky vyprážame v rozohriatom oleji, oleja dáme dostatok aby tam fánky plávali. Vyprážame veľmi rýchlo asi tak 2 minúty, minúta z jednej strany a minúta z druhej, pekne do zlata.
Hotové fánky, necháme odsať na papierovej utierke a nakoniec ich pocukrujeme.
Jsou jemné. křehké a nadýchané jako obláčky.
OdpovedaťOdstrániťA velmi velmi dobré :-)