Kto pozná túto veľmi efektnú roládu a ochutnal ju, tak mi dá určite za pravdu, že je to neskutočná delikatesa, ktorá sa hodí na akúkoľvek slávnostnú príležitosť. Aj keď vyzerá zložito je naopak veľmi jednoduchá na prípravu, a plusom je aj to, že sa vám pri stáčaní určite nebude lámať.
cesto:
6 vajec
5 lyžíc kryštálového cukru
3 lyžice kakaa
1/2 kávovej lyžičky sódy bicarbóny
plnka:
3 dl mlieka
3 lyžice kukuričného škrobu alebo 1 vanilkový pudingový prášok
5 lyžíc kryštálového cukru
1 vajce
1 maslo / margarín 250 g
vanilka alebo vanilková esencia
postup:
1.
Bielky oddelíme od žĺtkov. Bielky vyšľaháme do tuha, postupne pridávame cukor, poriadne vyšľaháme a po jednom primiešame žĺtky.
Nakoniec zľahka primiešame kakao zmiešané so sódou bic.
2.
Cesto vylejeme na plech ktorý sme vystlali papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme.
Veľkosť plechu je klasický veľký na rolády 30x40 cm. Pečieme pri teplote 180°C asi 10 minút. Upečené cesto ešte za horúca položíme na vlhkú utierku, stočíme, necháme cca 5 minút a odstránime papier, môžme si pomôcť nožom. Cesto už nestáčam, nechám len vychladnúť.
3.
Pripravíme si plnku. Do mlieka dáme vajce, kukuričný škrob, cukor a uvaríme hustú kašu.
Pri izbovej teplote za občasného premiešania necháme vychladnúť. Do vychladnutéj kaše pridáme maslo a vyšľaháme hladký krém. Nakoniec pridáme vanilku.
4.
Plnku si rozdelíme na polovice, do jednej polovice pridáme kakao a jemne prešľaháme.
Na cesto natrieme najprv svetlú plnku, nedávam až po okraj. Z tmavej plnky trocha odoberieme na potretie povrchu a ostatnú tmavú plnku pomocou lyžice rozmiestnime na svetlú plnku
a pekne rozotrieme.
5.
Roládu stočíme, potrieme odobratou plnkou a pofŕkame roztopenou čokoládou. Necháme vychladiť a roládu pokrájame.
Fajnova rolada 👌
OdpovedaťOdstrániťProsím vás, je možné upečené cesto potrieť džemom a až potom dať bielu plnku? Nebude to prekážať pri stáčaní?
OdpovedaťOdstrániť