UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

sobota 30. marca 2019

Zamatová roláda / gluten free




Kto pozná túto veľmi efektnú roládu a ochutnal ju, tak mi dá určite za pravdu, že je to neskutočná delikatesa, ktorá sa hodí na akúkoľvek slávnostnú príležitosť. Aj keď vyzerá zložito je naopak veľmi jednoduchá na prípravu, a plusom je aj to, že sa vám pri stáčaní určite nebude lámať. 




cesto:


6 vajec

5 lyžíc kryštálového cukru

3 lyžice kakaa

1/2 kávovej lyžičky sódy bicarbóny



plnka:


3 dl mlieka

3 lyžice kukuričného škrobu  alebo  1 vanilkový pudingový prášok

5 lyžíc kryštálového cukru

1 vajce

1 maslo / margarín 250 g

vanilka alebo vanilková esencia



postup:


1.
Bielky oddelíme od žĺtkov. Bielky vyšľaháme do tuha, postupne pridávame cukor,  poriadne vyšľaháme a po jednom primiešame žĺtky.



Nakoniec zľahka primiešame kakao zmiešané so sódou bic. 

2.
Cesto vylejeme na plech ktorý sme vystlali papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme. 



Veľkosť plechu je klasický veľký na rolády 30x40 cm. Pečieme pri teplote 180°C asi 10 minút. Upečené cesto ešte za horúca položíme na vlhkú utierku, stočíme, necháme cca 5 minút a odstránime papier, môžme si pomôcť nožom. Cesto už nestáčam, nechám len vychladnúť.

3.
Pripravíme si plnku. Do mlieka dáme vajce, kukuričný škrob, cukor a uvaríme hustú kašu. 



Pri izbovej teplote za občasného premiešania necháme vychladnúť. Do vychladnutéj kaše pridáme maslo a vyšľaháme hladký krém. Nakoniec pridáme vanilku.


4.
Plnku si rozdelíme na polovice, do jednej polovice pridáme kakao a jemne prešľaháme.
Na cesto natrieme najprv svetlú plnku, nedávam až po okraj. Z tmavej plnky trocha odoberieme na potretie povrchu a ostatnú tmavú plnku pomocou lyžice rozmiestnime na svetlú plnku


 a pekne rozotrieme.

5. 
Roládu stočíme, potrieme odobratou plnkou a pofŕkame roztopenou čokoládou. Necháme vychladiť a roládu pokrájame.




2 komentáre:

  1. Prosím vás, je možné upečené cesto potrieť džemom a až potom dať bielu plnku? Nebude to prekážať pri stáčaní?

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.